Maarit Saarnivala ja Mervi Koskela kertovat

Ujot tytöt ovat valtava voimavara, Tyttöjen Talolla tiedetään

18.3.15

Mikäli Jeesuksen äiti, Maria, koputtelisi Oulun Tyttöjen Talon ovella, avattaisiin hänelle ovi mielihyvin ja tulijaa kohdeltaisiin ystävällisesti.
   Marialle keitettäisiin kahvit, ja hän löytäisi todennäköisesti nopeasti paikkansa muiden nuorten naisten joukosta.
   – Ehkäpä häntä kuunneltaisiin jopa tavallistakin suuremmalla mielenkiinnolla, sillä ihmisestä paljastuva sisäinen voima ja rohkeus vetävät puoleensa, Tyttöjen Talon johtaja Maarit Saarnivala ja ohjaaja Mervi Koskela sanovat.
   Ensi sunnuntai on Marian ilmestymispäivä. Kirkkovuoden päähenkilö on Raamatun ylivoimainen naissankaritar, kuuliainen, vaatimaton ja rohkea Jumalan äiti Maria.

Osa tytöistä on
hakenut turvaa yksin

Tyttöjen Talolla arkeen kuuluu paljon rohkeita naisia. Mervi Koskela kertoo nuorista maahanmuuttajatytöistä, jotka ovat tulleet Suomeen yksin turvapaikanhakijoina.
   – Heidän elämäntarinansa ovat kertomuksia, joihin me kantaväestö emme voine samaistua. He ovat lähteneet maasta, koska heidän perheissään on toivottu lapselle parempaa elämää.
   – Yksin turvapaikanhakijoiksi tulleet ovat jättäneet taakseen perheensä jäseniä, joita he eivät kenties koskaan enää näe. Osa tänne tulevista tytöistä kaipaa perhettään.
   Juuri näiden turvaa hakeneiden tyttärien kohtalosta Saarnivala löytää vertailukohdan Raamatun Marian elämään.
   – Marian osa vaati rohkeutta, mutta hänellä oli perheen ja suvun tuki. Kaikilla ei sellaista ole, Saarnivala pohdiskelee.
   – Tyttöjen Talon vahvuus on siinä, että me olemme täällä toistemme tuki, Koskela ja Saarnivala sanovat.

Rohkeus on jäänyt
kiusaamisen alle

Tyttöjen Talolla tiedetään, että monen nuoren naisen rohkeutta on murennettu pois. Tyttöjä on saatettu kiusata koulussa, joitakin useiden vuosien ajan.
   – Joskus kiusaaminen on lähtenyt liikkeelle muutamasta lauseesta, jotka kasvavat lumipallon lailla ihmisen mielessä, Maarit Saarnivala sanoo.
   Hän ja Koskela pahoittelevat sitä, että nykykulttuurissa tytöt altistuvat usein arvostelulle. He haluaisivat hillitä tyttöjen intoa laittaa itsensä niin monella foorumilla arvioinnin kohteeksi.
   – Laittaessaan itsensä esille he joutuvat ottamaan vastaan kaikenlaista, myös kovaa ja taidotonta palautetta.
   Tyttöjen Talolla mietitään, sekoittuvatko röyhkeys ja rohkeus nykyisin toisiinsa. Ulospäin suuntautuvat ihmiset tuntuvat vievän kaiken ilmatilan.
   – Ujoudesta on vaikea ammentaa voimaa, jos siitä on saanut negatiivista palautetta. Juuri siksi Tyttöjen Talolla on tärkeää kohdata ihmiset hyväksyvästi sellaisina kuin he ovat.
   Nuori Mariakin olisi saanut tulla joukkoomme juuri sellaisena kuin hän oli, Saarnivala sanoo.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 11/2015