Bangladeshissa terveysalan kehitysyhteistyö-projekteissa työskentelevän Annukka Isokosken työtä tukee muun muassa Karjasillan seurakunta.

Uudet vaatteet juhlan kunniaksi

31.3.15

Tavallinen köyhä bangladeshilainen on tuskin koskaan kuullut Jeesuksesta Vapahtajana. Maan valtauskonto on islam ja suurin uskonnollinen vähemmistö on hindut. Miten Bangladeshissa vietetään pääsiäistä, Lähetysyhdistys Kylväjän työntekijä Annukka Isokoski?
– Maassa on kristittyjä vain noin puoli prosenttia väestöstä, eikä pääsiäinen näy mitenkään katukuvassa.
Pääsiäissunnuntai on kuitenkin hallituksen vapaapäivä. Vapaapäivillä kunnioitetaan niin muslimien kuin hindujen, kristittyjen ja buddhalaisten merkittävimpiä juhlia.
   Pääkaupungissa Dhakassa kristityt kerääntyvät päivän sarastaessa pääsiäisaamuna yhteiseen jumalanpalvelukseen parlamenttitalon viereiselle suurelle aukiolle. Tapahtuma saa mediassa positiivista julkisuutta.
   Tärkeintä pääsiäisen vietossa bangladeshilaisille kristityille on yhteinen ajanvietto perheen ja seurakunnan kanssa sekä juhlaruoka, joka on usein paistettua mausteista riisiä ja lihaa.
   Monissa perheissä pääsiäistä juhlistetaan myös hankkimalla uudet vaatteet juhlan kunniaksi.

Miten itse vietät pääsiäistä kotikaupungissasi Naogaonissa?
– Vietän sitä paikallisseurakunnan tuttavaperheiden ja työtovereiden kanssa. Jumalanpalveluksen jälkeen tanssitaan paikallisia piiritansseja ja riemuitaan yhdessä ylösnousemuksen sanomasta. Laitamme joko yhdessä lounasta pihamaalla tai vierailemme toistemme kodeissa.

Onko pääsiäisen kristilliselle sanomalle ”kiinnostuneita korvia” Bangladeshissa?
– Pääsiäinen ja sen vietto herättävät helposti keskusteluja. Ihmiset ovat yleensä avoimia ja uskontoja vertaillaan kohteliaaseen ja suvaitsevaan sävyyn.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 13/2015