Kaisa Heininen kokeili etukäteen pesukäytäntöjä yhdessä Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikön Kimmo Saareksen kanssa. Kuva: Kirkon Kuvapankki

Ihmisiä: Kaisa Heininen

8.4.15

Hyvää tekevää jalkojen pesua

Oulunkylän seurakuntapastori Kaisa Heininen oli yksi niistä pääkaupunkiseudun papeista, jotka pesivät Senaatintorin laidalla Helsingissä kansalaisten jalkoja pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla.
   Pappien Pesula oli Heiniselle hyvää tekevä kokemus. Tuntemattomien ihmisten jalkojen pesu oli hänelle uutta, mutta Heinisen rippikouluissa papit ovat pesseet nuorten jalat, kun riparilla on käsitelty Raamatun kiirastorstain tapahtumia.    Silloin Jeesus pesi opetuslastensa jalat ennen yhteistä ateriaa.
   Pappien Pesulassa Heininen laskee pesseensä kolmet tai neljät jalat.
   – Julkinen jalkojen pesu ei vaikuttanut kummalliselta, vaan pelkästään siltä, miltä papista pitäisi tuntua useamminkin: sain olla ihmisiä lähellä palvelijan roolissa.
   Näyteikkunaan rakennetun pesupaikan asetelma alleviivasi papin palvelijan osaa. Jalkojensa pesua pyytävä kansalainen istui korkeimmalla paikalla ja pappi alimmalla.
   Heinisen mielestä pappi kohtaa seurakuntalaiset liian usein pelkästään sanojen välityksellä.
   – Joskus tunnen, että me papit olemme työssämme jopa sanojen vankina. Siksi koskettaminen, johon ei Pappien pesulassa liittynyt välttämättä paljoja sanoja, tuntui poikkeukselliselta.
   Heininen myöntää, että häntä puhutteli ihmisten liikuttuminen pesuhetkessä.
   – Joku totesi lähtiessään: Tästä on hyvä lähteä viettämään pääsiäistä. Koin silloin, että he saivat sen, mitä olivat tulleet hakemaan.
   – Pesuhetken kiireettömyys viesti mielestäni sitä, että kirkolla on aikaa ihmisille, Heininen sanoo vielä.
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 14/2015