KappeLive soi ja menestyy

8.4.15

KappeLive soi ja menestyy

Konserttisarja vetää kirkkoon monia uusia ihmisiä

Jännittää. Aivan järkyttävän paljon, tunnustaa viulisti Outi Kiiveri.
   Alkamassa on oululaisen Humina-yhtyeen konsertti Pyhän Luukkaan kappelissa. Konsertti kuuluu Oulun seurakuntien KappeLive-sarjaan.
   Kiiveri on venytellyt ja hengitellyt jännityksen voittamiseksi.
   – En tiedä. Saa nähdä, Kiiveri toteaa konsertin onnistumisesta.
   Kiiverin lisäksi vajaan vuoden vanhan yhtyeen miehitykseen kuuluvat pianisti Harri Laakkonen ja basisti Ari Kivelä.  Laakkosen mukaan yhtyeen jäsenet tykkäävät monenlaisesta musiikista jazzista kansanmusiikkiin.
   – Aika näyttää, mitä kaikkea on tulossa. Virsistä on nyt aloitettu, Laakkonen selvittää.
   – Yritämme kuulla tuttuja sävelmiä uudella tavalla ja saada yleisönkin kuuntelemaan uudella tavalla, Laakkonen lisää.

Intiimi esitys
pienessä salissa

Konsertti alkaa. Pyhän Luukkaan kirkkosali on niin pieni, että yleisö näkee lähietäisyydeltä muusikkojen soittavan. Se luo saliin intiimin musiikkiklubimeiningin.
   Humina soittaa jazzahtavasti, mikä ei ole aivan tavanomaista kirkossa. Virret soivat rohkeina sovituksina.  Matkamies maan, Käy yrttitarhasta polku.
   Soittajat spiikkaavat kappaleet vapaamuotoisesti. Ohjelmaa ei ole jaettu yleisölle, sillä tavoitteena on spontaani ja vapautunut esitys.
   Halutessaan soittajat voivat soittaa yleisön reaktioiden innostamana eri kappaleen kuin ovat suunnitelleet. Samoin he sanailevat välispiikeissä ennakoimattomasti.
   Yleisön joukossa on nainen, jonka sylissä istuu poika Hämähäkkimiestä lukien. Sarjakuva tuntuu kiinnostavan enemmän kuin konsertti, mutta ainahan pikkupojat ovat tykänneet enemmän sarjakuvista kuin virsistä.
   Basisti ja pianisti intoutuvat soitostaan. Hämähäkkipoika vilkuilee sinne tänne. Nainen takana aivastaa.
   Viulisti ja pianisti sanailevat ilmeisen lennokkaasti. Ainakin viulistin kädenliikkeet ovat elegantteja. Kunpa huonokuuloinenkin kuulisi keskustelun.
   Konsertti loppuu kestettyään noin kolme varttia.
   Outi Kiiveri soitti viulua hyvin. Laukesiko jännitys?
– Ekan biisin aikana. Sanailukin meni niin kuin ajattelimme, sanoo Kiiveri ja nostaa molemmat peukut pystyyn.
– Sanailut tulivat täysin hatusta. Eikö sitä huomannut, Kiiveri nauraa.

Konserttisarja
on menestys

KappeLive-sarjaa vetävät kappalainen Päivi Jussila ja seurakuntayhtymän nuorisomuusikko Esa Rättyä hehkuvat konsertin jälkeen tyytyväisinä sakastissa.
   Konsertti ja koko vuonna 2008 alkanut konserttisarja on ollut menestys. Tavoitteena on soittaa laidasta laitaan kevyttä musiikkia sen tarkemmin sitä määrittelemättä ja saada kirkkoon sellaistakin väkeä, joka ei siellä tavallisesti käy.
   – Tämä oli yksi parhaista konserteista, kehuu Jussila.
   – Huomasin, minähän oikeastaan tykkäänkin virsistä. Meillä ei ole tämän seitsemän vuoden aikana ollut tällaista konserttia, jossa keskityttäisiin virsiin, Jussila jatkaa.
  – Tämä oli jälleen kerran osoitus siitä, että virret ovat hyviä ja ne toimivat, kun niitä soitetaan eri lailla, Rättyä toteaa.
PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 14/2015