Maikkulan kappelin päiväkerhon hartaushetkessä kuultiin maanantaina tarinaa hyvästä paimenestä. Kuva: Sanna Krook

Päiväkerhoihin ilmoittaudutaan jo

16.4.15

Vaikka kesä on vasta tuloillaan, useissa seurakunnissa on jo käynnissä ilmoittautuminen syksyn päiväkerhoihin. Esimerkiksi Oulun seurakuntien päiväkerhoihin ja pikkukirkkoihin voi ilmoittautua 20.4.–10.5.
   Päiväkerhot ja pikkukirkot ovat osa kirkon varhaiskasvatusta. Suomen ev.lut. kirkon sivuilla todetaan, että ”varhaiskasvatus (lapsi- ja perhetyö) tukee kodin kristillistä kasvatusta ja lapsen turvallista kokonaiskehitystä”.
   Tilastojen mukaan päiväkerhot tavoittavat 32 prosenttia 3–6-vuotiaista suomalaislapsista. Se on paljon, sillä reilusti yli puolet samanikäisistä lapsista on päivähoidossa.

Lumijoella yli puolet
käy päiväkerhossa

Pienessä Lumijoen seurakunnassa varhaiskasvatukseen kuuluu perhekerhoja, päiväkerhoja kuin lapsiparkkikin. Myös pikkukirkkoja järjestetään säännöllisesti.
   – Päiväkerhoihin on osallistunut tänä vuonna yli puolet 4–5-vuotiaiden ikäluokasta. Käyttöaste on siis ihan hyvä, naurahtaa päiväkerhon toiminnanohjaaja Silja Pihlajaniemi.
   Joka arkipäivä Pihlajaniemi pitää kaksi päiväkerhoa. Torstai-iltapäivä on varattu palavereille. Lapsia päiväkerhoissa käy yhteensä yli 60.
   – Nykyiset kerholaiset ilmoittautuvat kerhoissa. Uusien ilmoittautuminen on 18.–19.5. puhelimitse, Pihlajaniemi kertoo.

Muhoksella myös kunta
on aloittanut kerhoja

Muhoksella päiväkerhoryhmistä neljä kokoontuu seurakuntatalolla. Omat ryhmät on myös Kylmälänkylässä, Laitasaaressa ja Päivärinteellä.
   Muhoksen päiväkerhoihin ilmoittaudutaan sähköisesti 18.5. alkavalla viikolla. 
   Aiempina vuosina kaikki muhoslaiset lapset eivät ole mahtuneet mukaan seurakunnan päiväkerhoihin.
– Se on ollut todella harmi, toteaa vastaava lastenohjaaja Sirpa Kukkohovi.
  Tänä vuonna Muhoksen kunta on aloittanut myös avoimen varhaiskasvatuksen palvelut, Kukkohovi kiittelee.

ELSI SALOVAARA

Seurakunnat tiedottavat kevään aikana päiväkerhoihin ja pikkukouluihin ilmoittautumisesta lehden sivuilla 15–23.


Varhaiskasvatus ulottuu kouluun asti

Lapsiparkki
Seurakunnat järjestävät lapsiparkkeja, jonne lapsen voi tuoda pariksi tunniksi hoitoon. Lapsiparkit ovat usein maksuttomia, tai niistä peritään muutaman euron maksu. Toiminta voi olla joko säännöllistä tai lapsiparkki voidaan järjestää muutaman kerran vuodessa.

Perhekerho
Nimensä mukaisesti perhekerho on suunnattu 0–6-vuotiaiden lasten lisäksi heidän vanhemmilleen. Puolentoista tunnin mittaiset kokoontumiset tarjoavat vapaata yhdessäoloa sekä suunniteltua toimintaa. Perhekerhoissa voi nauttia omia eväitä.

Pikkukoulu
3–6-vuotiaille suunnattuja pikkukouluja järjestetään Oulussa yhteistyössä kaupungin kanssa. Pikkukoulu pidetään kolmesti viikossa kolme tuntia kerrallaan. Ohjelmassa on leikkiä, laulua, askartelua ja liikuntaa. Kerholaisilla on omat eväät.

Pyhäkoulu
Pyhäkoulu järjestetään yleensä jumalanpalveluksen aikana. Siihen voivat osallistua myös kouluikäiset lapset. Pyhäkoulua pitävät useimmiten vapaaehtoiset pyhäkoulunopettajat.

Päiväkerho
3–6-vuotiaille suunnattuja päiväkerhoja järjestetään 2–4 kertaa viikossa yleensä kahden tunnin pituisina. Ohjelmassa on leikkiä, laulua, askartelua ja liikuntaa sekä hiljentymistä. Päiväkerhoihin ilmoittaudutaan ja niihin on yleensä 20–30 euron suuruinen vuosimaksu.

Yhteistyö koulujen kanssa
Seurakunnat järjestävät koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa, teemakerhoja sekä koulupastoritoimintaa. Seurakunnat ovat myös mukana työhyvinvoinnin tukemisessa ja kriisiviestinnässä.

Millaisia kokemuksia sinulla on seurakuntien päiväkerhoista tai muusta varhaiskasvatuksesta? Voit kertoa kokemuksiasi ja antaa palautetta jutusta täällä.

Artikkeli on osa lehteä 15/2015