Raamatun kultainen sääntö saa kaikilta eduskuntapuolueilta tykkäyksiä

16.4.15

Rauhan Tervehdys kysyi, mille seuraavista raamatunlauseista eduskuntapuolueet antavat tykkäyksiä. Jaossa on viisi peukutusta, jotka voi jakaa haluamallaan tavalla. Lopuksi lyhyt perustelu valinnoille.

Oulun vaalipiirin Vihreät eivät vastanneet pyyntöön perustellen ratkaisuaan sillä, että raamattuaiheiset kysymykset ovat liian henkilökohtaisia kommentoitavaksi puolueen nimissä.

Raamatunlauseet ovat:

a) Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. (Kultainen sääntö)

b) Älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin. Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi.

c) Kun maahanne tulee muukalaisia asumaan keskuudessanne, älkää sortako heitä. Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne.

d) Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan! Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.

e) Ihminen on Jumalan edessä vain tomua ja kaikin tavoin Hänestä riippuvainen.

 

VASEMMISTOLIITTO

3 peukutusta vaihtoehdolle A

Perustelu: Hyvinvointivaltio on suurimpia suomalaisia saavutuksia. Sen perusteet liittyvät heikompien auttamiseen silloin, kun tukea tarvitaan. Jokainen tarvitsee tukea elämänkaaren alku- ja loppupäässä. Moni meistä tarvitsee apua myös silloin, kun elämässä sattuu odottamattomia vastoinkäymisiä.

Tämän Raamatun lauseen vastavuoroisuus sopii hyvin yhteen myös hyvinvointivaltion periaatteiden kanssa.

2 peukutusta vaihtoehdolle C

Perustelu: Suomessa asuu monenlaisia ihmisiä. Suurimman osan juuret ovat jossain muualla kuin tässä maassa. Keskeisintä on kohdella uusia tulijoita tasa-arvoisesti. Oikeusvaltiossa jokainen yksilö vastaa itse teoistaan, siksi ketään ei voi ennakolta tuomita johonkin ryhmään kuulumisen perusteella.

Suomessa on tärkeää kehittää kotouttavia palveluita tulokkaille. Rasismi on kaikessa muodossaan tuomittavaa.

KOKOOMUS

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­3 peukutusta vaihtoehdolle A

2 peukutusta vaihtoehdolle C

Perustelu: Yhteistyö ja vastavuoroisuus ovat kaikessa inhimillisessä toiminnassa keskeisiä arvoja. 

 

KRISTILLISDEMOKRAATIT

4 peukutusta vaihtoehdolle A

1 peukku vaihtoehdolle C

Perustelu: Kohta A sisältää kaiken oleellisen lähimmäisenrakkauden ideasta, mutta näinä muukalaisvihamielisinä aikoina on hyvä muistuttaa lähimmäisyydestä muukalaisiakin kohtaan, siksi myös kohta B.

 

KESKUSTA

5 peukkua vaihtoehdolle A

Perustelu: Kultainen sääntö antaa vaihtoehdoista parhaan ja kattavan pohjan lainsäädäntötyöhön.

 

PERUSSUOMALAISET

Yksi peukku vaihtoehdolle A

Perustelu: Tätä ohjenuoraa noudattamalla ei voi mennä pahasti pieleen.

Yksi peukku vaihtoehdolle B

Perustelu: Suomalaisten tulee puolustaa itsenäisyyttämme ja itsemääräämisoikeuttamme. EU:lle emme tehneet vastarintaa ja seuraukset ovat kaikkien nähtävillä. Kreikka on vienyt paidan suomineidon päältä ja kohta se vie viitankin.

Entä, jos Venäjä haluaa liittää Suomen itseensä, kuten se teki Ukrainalle kuuluvalle Krimille? Väkivallalla ei tule kuitenkaan ensisijaisesti vastata, vaan neuvottelemalla.

Yksi peukku vaihtoehdolle C

Perustelu: Maassa on elettävä maan tavalla. Muukalainen on tervetullut, mikäli hänen aikeensa ovat rehelliset. Ketään ei saa sortaa eikä kiusata. Luottamus sekä toimeentulo tulee kuitenkin ansaita.

Yksi peukku vaihtoehdolle D

Perustelu: Taivaan portilla ei lompakon paksuutta mitata. Portit aukeavat niin rikkaille kuin köyhille. Teoilla on merkitystä. Rikkautta ja sen tuomaa valtaa on helpompi käyttää väärin kuin köyhyyttä ja sen tuomaa kurjuutta.

Yksi peukku vaihtoehdolle E

Perustelu: Maailmankaikkeuden mittakaavassa ihminen on kovin pieni ja viipyy maallisella vaelluksellaan kovin vähän aikaa.

 

SDP

Kolme peukkua vaihtoehdolle A

Perustelu: Tämä on keskeisin sääntö ja tukee sosialidemokratian arvoja ja tavoitteita.

Kaksi peukkua vaihtoehdolle C

Perustelu: Myös tämä on sosialidemokratian tavoite: tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

*********

Lue, mitä kirkon esityksiä hallitusohjelmaan myös puolueet kannattavat

Vastaajina olivat eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun piirien toimihenkilöt. Osassa puolueita vastaajina toimivat puolueen paikallisen hallituksen puheenjohtajat.

Oulun vaalipiirin Vihreät eivät vastanneet pyyntöön perustellen ratkaisuaan sillä, että raamattuaiheiset kysymykset ovat luonteeltaan liian henkilökohtaisia kommentoitavaksi puolueen nimissä.

RKP ei vastannut lehden kysymyksiin määräaikaan mennessä.

Artikkeli on osa lehteä 15/2015