Pekka Laasonen vaihtaa renkaita yhteisvastuun hyväksi. Kuva: Pekka Helin

Renkaanvaihtoa vuodesta 1970

16.4.15

Oululainen Pekka Laasonen vaihtaa autonrenkaat 18 minuutissa. Tehtävään hän ei tarvitse sähköpelejä, vain tunkin ja ristikkoavaimen. Laasonen ei tarvitse myöskään työkaveria, sillä yksin hän on tehokkaimmillaan.
   Laasonen on yksi niistä, jotka vaihtavat renkaita yhteisvastuun hyväksi Oulussa 22. huhtikuuta. Hän on oikea mies hommaan, sillä kokemus renkaiden vaihtamisesta alkoi kertyä vuonna 1970, jolloin Laasonen oli viisivuotias.
   Laasonen ottaa renkaanvaihtotempaukseen mukaan omat tutut työkalunsa vaihdon joutuisuuden varmistamiseksi. Hän sai keikan kysyttyään seurakunnan työntekijältä, olisiko hänelle mitään puuhaa.
   – Työntekijä kysyi, minkälaisia töitä osaan tehdä. Minä sanoin, että osaan tehdä kaikkea. Yksi näistä hommista on renkaanvaihto. Olen kätevä mies, varsinkin tällä autopuolella.
   Autot ovat tulleet miehelle tutuksi: Hän on ajanut kilpaa, omistanut lukemattomia autoja ja reissannut pitkin Suomea ja Eurooppaa.
   Viimeisin auto on vuoden 1988 Mersu, josta Laasonen ei raski millään luopua. Miksipä luopuisikaan, sillä Mersu on Laasosen mukaan halpa pitää, vaikka kallis ostaa.
   Mersun myyjä lupasi, että jos auto ei ole sellainen kuin myyjä väittää, hän maksaa kaikki Laasosen silloiset matkat autoja katsomaan.
   Laasonen on mielitoimissaan, kun hän saa auttaa muita.
   – Tiedän millaista on, kun ei auteta. Haluan näyttää, että minä ainakin autan.
   Laasonen on liikkunut paljon. Hän on asunut Virossa ja Venäjällä, maissa, joissa ihmiset eivät kävele apua tarvitsevan ohi.
   Valitettavasti Suomi ei ole enää tällainen maa.
   Laasonen muistaa kuitenkin ajan, jolloin talkoot olivat yleisiä maassamme.
   Reissumies sai talosta yöpaikan ja aterian, jos lupasi auttaa talon töissä vaikkapa tiskaamalla.
Laasonen muistaa joskus jopa lypsäneensä lehmiä.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 15/2015