Yhteisvastuun kotimaan kohteesta kehkeytyi kiista

8.4.15

Yhteisvastuun kotimaan kohteesta kehkeytyi kiista

Pelkoa keräysvarojen väärinkäytöksestä ei ole, keräyksen järjestäjät vakuuttavat

Voiko harmillisempaa ajoitusta sattua? Kun kirkon Yhteisvastuukeräystä kerätään vielä huhtikuun ajan, julkisuuteen tulee kiista, joka liittyy keräyksen kotimaiseen kohteeseen, vapaaehtoistyön kehittämisessä hyödynnettävään Suurella Sydämellä -hankkeeseen.
   Maaliskuun lopussa yhteisvastuuta organisoiva Kirkkopalvelut toi yllättäen Suurella Sydämellä -verkkopalvelun rinnalle täysin uuden palvelun, vapaaehtoistyo.fi:n.
   Palvelun avaamisen taustalla on Kirkkopalvelujen koordinoiman Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan verkko-osoitteesta syntynyt kiista.
   Kirkkopalvelujen maaliskuisen tiedotteen mukaan kiista koskee ensisijaisesti vapaaehtoisverkoston osoitteen suurellasydamella.fi omistajuutta ja liittyy aikaan ennen Suurella Sydämellä -koordinointivastuun siirtymistä Kirkkopalvelut ry:lle.
   Alun perin Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan malli kehitettiin Tampereen seurakunnissa. Sen valtakunnallinen koordinointivastuu siirtyi Kirkkopalvelut ry:lle viime vuoden lokakuussa.
   Monet seurakunnat, kuten Oulun seurakunnat, hyödyntävät Suurella Sydämellä -verkkopalvelua värväämällä sitä kautta vapaaehtoisia muun muassa vanhusten ulkoiluttamiseen.

”Varoja käytetään,
kuten suunniteltiin”

Kirkkopalveluista tähdennetään, että kiistely ei vaikuta Yhteisvastuukeräykseen.
   – Keräysvaroilla tullaan tekemään juuri sitä, mistä keräyksen alussa tiedotettiin. Yhteisvastuun tuottoa on tarkoitus suunnitellusti hyödyntää niiden hyväksi, jotka tarvitsevat vapaaehtoistyön apua selviytyäkseen, Kirkkopalvelujen kehitysjohtaja Hannu Harri sanoo.
   – Varoilla kehitetään Suurella Sydämellä -vapaaehtoispalvelua, ja sitä laajennetaan koko maahan, jotta yhä useampi apua tarvitseva tulisi autetuksi.
   – Yhteisvastuuvaroja ei käytetä esimerkiksi uuden verkkopalvelun tekniikan toteuttamiseen. Sen rahoituksesta vastaa Kirkkopalvelut, Harri tähdentää.

Suurella Sydämellä muutakin
kuin verkkopalvelua

Hannu Harri korostaa, että keräysvaroilla vauhditusta saava Suurella Sydämellä -hanke on muutakin kuin verkkopalvelu.
   – Suurella Sydämellä on vapaaehtoistyön liike. Se on ennen muuta ihmisten verkosto. Monissa seurakunnissa on jo nyt Suurella Sydämellä -toimintaa, jossa seurakuntalaiset kohtaavat toisiaan niin sanottujen matalan kynnysten tilaisuuksissa.
   Kun Harrilta kysyy, kumman verkkopalvelun – vanhan vai vastikään käyttöön otetun – kautta seurakuntien tulee tästedes rekrytoida vapaaehtoisia, hän vastaa seuraavasti:
   – Seurakunnat valitsevat itse, kumpaa palvelua käyttävät. Luonnollisesti toiveemme on, että tulevaisuudessa käytössä on vain yksi verkkopalvelu kahden sijasta.
   – Kaipaamme kiistaan nopeaa ratkaisua, mutta myönnän, että sellaista ei ole ainakaan nyt näkyvillä, Harri pahoittelee.
RIITTA HIRVONEN

”Nyt on vain luotettava”
Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa uskoo, että julkitullut kiista herättää nopeasti epäilyn yhteisvastuuvarojen käytöstä niin kerääjien kuin lahjoittajien parissa.
   – Ikävä tilanne, hän kommentoi.
   Satomaa haluaa kuitenkin luottaa Kirkkopalvelujen viestiin siitä, että kiista ei vaikuta Yhteisvastuukeräykseen.
   – Olen itse onnistuneesti rekrytoinut Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kautta vapaaehtoisia muun muassa kirkkoväärteiksi.
   – Odotan ja oletan tämänkin sotkun jälkeen, että pystymme hyödyntämään seurakunnissa palvelua tulevaisuudessa nykyistäkin paremmin. Sitä varten olemme keränneet varoja täällä Oulunsalossakin, hän sanoo.

Artikkeli on osa lehteä 14/2015