Juhla syntyy vähemmästäkin

21.5.15

Juhla syntyy vähemmästäkin

Juhlaruoan valmistaminen sujuu myös keskivertokokilta,sanovat ruoanlaiton ammattilaiset

Hyvä kotiväki, älkää säikähtäkö, jos kevään ylioppilas tai kesän konfirmoitava ehdottaa juhlaruoaksi tortilloja tai hampurilaisia.
   Kyllä sekin sopii, tuumivat oululaisen henkilöstöravintola Pokkisen catering-alan ammattilaiset Hilkka Karilainen, Sari Kukkonen, Mari Kiiveri ja Marja Perälä.
   Pokkisen naisten mielestä juhlatunnelmaa voi luoda korean tarjonnan sijaan kauniilla kattauksella.
   – Tähän aikaan vuodesta pöydän silmänruokaa pystyy lisäämään helposti luonnosta saatavilla oksilla, koivunvarvuilla tai kevätkukilla, naiset sanovat.
   Onnistuneen juhlan tae ei ole suuri budjetti, Pokkisen väki korostaa.
   Tänä keväänä monissa kodeissa joudutaan järjestämään kevään ja kesän juhlia laskemalla tarkasti, mihin rahat riittävät. Esimerkiksi irtisanomiset kiristävät kotien taloutta ja useat elintarvikkeet ovat aiempaa kalliimpia.

Pienet asiat kertovat, että
vieraita on odotettu

Vieraanvaraisuus syntyy pienistä asioista.
   – Kun kotia siistitään, pöytäliinat silitetään ja kengät kasataan nurkkaan nätisti – siitä alkaa juhlan tunto, Hilkka Karilainen sanoo.
   Karilaisen mukaan nykyinen elämäntyyli sallii sen, että liinat ovat eri paria, kuten astiatkin. Siksi niitä on helppo pyytää lainaa tuttavilta.
   – Juhlien järjestäminen ei tarkoita kaappien perinpohjaista perkaamista. Asiat paisuvat helposti mielissämme juhlia järjestäessä, Marja Perälä tietää kokemuksesta.
   Pokkisen väen mukaan ”pohjalaisen pitopöydän” sijaan juhlaruoka voi olla keitto tai kiusaus ja kotitekoiset sämpylät.
   Voileipäkakku on komeaa juhlatarjottavaa, mutta sille tulee hintaa raaka-aineineen, Sari Kukkonen toteaa.

Ruoanlaittotaitojaan
ei tulisi vähätellä

Television ruokaohjelmat ja ruokablogit netissä saattavat nostaa rimaa ruoanlaitossa. Ammattilaiset rohkaisevat seiskanleipojia tarttumaan kauhanvarteen itsetunto kohdillaan: omaa pystymistään ei kannata vähätellä.
   He muistuttavat, ettei täytekakun tarvitse olla ”suklaaruusukkeilla koristeltu”, jotta se olisi juhlamieltä luova.
   – Tavallinen täytekakku marjoilla on hyvä valinta, Mari Kiiveri sanoo.
   Hilkka Karilaisen mielestä erityisruokavaliota noudattaville on kohteliasta olla tarjolla enemmän kuin yhtä lajia.    Teenjuojat ovat usein otettuja, kun juoma on valmiiksi haudutettu.
   Karilainen luottaa siihen, että ihmiset auttavat mielellään toisiaan juhlien järjestelyissä, kun vain avuntarve uskallettaisiin sanoa ääneen.
   – Voi miettiä myös, voisiko jokin järjestö olla apuna, jos perheessä ei jostakin syystä onnistu juhlavalmistelut omin voimin, hän tuumii.

RIITTA HIRVONEN