Kahden maan kansalainen

6.5.15

Ruotsiin kotiutunut Oulun poika Pauli Pyhälä haaveilee toisesta moottoripyörämatkasta Nepaliin

Pauli Pyhälä on asunut Ruotsissa jo 36 vuotta. Miehen mukaan vaimo ja kaksi tytärtä pitävät hänet siellä jatkossakin.
   – Lähdin tänne parikymppisenä seikkailumielellä, ja sille tielle jäin, Pyhälä kertoo naurahtaen puhelimessa.
   Oululaisnuorukainen suuntasi ensin Etelä-Ruotsiin, jossa hän asui puoli vuotta. Elettiin aikaa, jolloin länsinaapurimme tarjosi korkeampaa elintasoa paitsi suomalaisille, myös monien muiden Euroopan maiden kansalaisille.
   Pyhälä muistelee, että joukossa saattoi olla helposti yli 20 kansalaisuuden edustajia.
   – Juhlat kestivät usein perjantaista maanantaiaamuun. Siellä oli niin kauhea meno, että halusin takaisin pohjoiseen. Jos olisin jäänyt, en tiedä missä olisin nyt, hän muistelee.
   Eno järjesti nuorukaiselle töitä sahalta läheltä Skellefteån kaupunkia. Se oli siunaus monellakin tapaa.
   – Serkkuni olivat mukana kirkon nuorten illoissa, ja koska kukaan heistä ei ollut autoikäinen, kuskasin heitä sinne. Minusta alkoi tuntua, että kirkko voisi olla oikea paikka ja asia minullekin, Pyhälä kertoo.

Kerhon presidenttinä
yli vuosikymmenen

Kun Pauli Pyhälä kolme vuotta myöhemmin alkoi ajaa moottoripyörää, oli kerhovalintakin selvä. Hän liittyi kristilliseen moottoripyöräkerhoon nimeltä Ichtys MC. Viimeisen reilun vuosikymmenen hän on ollut Skellefteåssa pääpaikkaansa pitävän kerhon presidentti.
   – Meidän kerhossa on mukana monenlaista ihmistä. Kymmenesosa ei ole kristittyjä, mutta he taitavat tulla katsomaan, tarttuuko se, hän naurahtaa.
   Pyhälä on mukana myös Luulajan hiippakunnan suomenkielisessä toiminnassa. Se ja muutaman kerran vuodessa Suomeen tehdyt vierailut ovat pitäneet yllä suomen kielen notkeutta.
   – Olen ainoa suomalainen koko kyläkunnassa, ja lähin Suomi-seura sijaitsee 40 kilometrin päässä kotoa, omien sanojensa mukaan ”syrjäkylillä” asuva Pyhälä naurahtaa.
   – Suomessa käydessä nautin siitä, että voin vain istua kahvilassa ja kuunnella, hän kertoo.

Kummikoulu Nepalissa
sortui maanjäristyksessä

Moottoripyörällä Pauli Pyhälä on matkannut paitsi entisessä ja nykyisessä kotimaassaan, myös Nepalissa, jossa hän kävi kahdeksanhenkisen yhteiskristillisen ryhmän kanssa viime helmikuussa.
Vaikutuksen teki erityisesti Kathmandun slummialueella olevan koulun toiminta.
   Pyhälä ryhtyi yhdeksi koulun toimintaa tukevista kummeista.
   – Se on pieni juttu meille mutta todella tärkeää heille. Haluan tukea toimintaa, jotta he saavat palkattua opettajan ja pidettyä yllä koulun kirjastoa.
   Jos hän ei olisi pari kuukautta sitten tehnyt matkaa Himalajan vuoristoon ja vieraillut koulussa, jossa äidit ja lapset opettelevat yhdessä lukemaan, uutiset pari viikkoa sitten tapahtuneen maanjäristyksen tuhoista eivät koskettaisi niin paljon.
   Kaikeksi onneksi yhteys uusiin ystäviin ei katkennut luonnonkatastrofiin.
   – Kuulin, että matkallamme mukana ollut opas ja muut tapaamamme nepalilaiset ovat selvinneet vahingoittumattomina, mutta talot ovat ihan kasana. Olemme aloittaneet keräyksen, ja slummikoululle on saatu myös uusia kummeja.

Itä-Suomi
kutsuu kesällä

Heinäkuun lopussa Pauli Pyhälä suuntaa muutaman muun kerhotoverin kanssa Suomeen. He osallistuvat Euroopan suurimman kristityn moottoripyöräkerhon, suomalaisen Gospel Ridersin, järjestämään EMC-Rallyyn.
   Lohjalla Vivamon toimintakeskuksessa järjestettävään kokoontumiseen länsinaapurista tulijat ajavat Itä-Suomen kautta osallistuen Gospel Ridersien jokakesäiseen kotimaan kierrokseen.
   – Suomessa käyminen on minulle aina palaamista kotiin, mutta niin on Ruotsiin palaaminenkin, Pyhälä pohtii.

ELSI SALOVAARA