Oulussa asuva Jeveen Shrestha osallistui Keskustan seurakuntatalossa järjestetyn pop up -ravintolan toteuttamiseen.Kuvat: Elsi Salovaara

Oululaiset tukivat Nepalia syömällä

7.5.15

Pop up -ravintola keräsi rahaa maanjäristyksen uhreille

Jeveen Shrestha menetti kuusi läheistään Nepalia repineessä maanjäristyksessä. Shrestha opiskelee kolmatta vuotta Oulussa ammattikorkeakoulussa. Tuhansien kilometrien päässä kotoa hän halusi jotenkin auttaa muita nepalilaisia.
   Siksi hän huhki viime sunnuntaina keittiössä Oulun seurakuntataloon perustetussa pop up -ravintolassa, jolla kerättiin varoja maanjäristyksen uhreille. Tapahtuman järjestivät Maya Nepal ry, Oulun NNKY ja Oulun seurakuntien kansainvälinen työ. Liki 300 ihmisen antamaksi tueksi laskettiin heti tilaisuuden jälkeen 3300 euroa.
   Valkokankaalla pyörineen Nepal-videon innostamana moni lahjoitti rahaa myös soittamalla tai tekstaamalla avustusnumeroihin, joten lopullinen summa on isompi.
   – Arvostamme todella suomalaisten tukea, Shrestha kertoi heti tapahtuman jälkeen.
   Nepalissa tarvitaan hänen mukaansa erityisesti ruokaa, puhdasta vettä, terveydenhoitoa ja suojia menetettyjen kotien tilalle.
   Jeveen Shrestha oli sunnuntaina huolissaan niistä vuoriston syrjäkylissä asuvista ihmisistä, joiden luo apu ei ehkä ole vielä edes päässyt. Tärkeintä hänen mielestään olisikin, että avustustyöhön saataisiin tarpeeksi käsipareja.

Yhteisöllisyyttä
kannattaa vaalia

Pop up -ravintolan järjestelyissä käsipareja riitti. Oulun seurakuntien kansainvälisen työn vs. pastori Stiven Naatus piti tapahtumaa onnistuneena juuri sen vuoksi, että se toi yhteen ihmiset, joita asia koski, ja ne jotka halusivat auttaa.
   – Havahduin itsekin vasta maanjäristyksen jälkeen siihen, että Oulussa on satakunta nepalilaista. He ovat osa yhteisöä, osa tätä kaupunkia.
    Kansainvälisen työn pastori onkin sitä mieltä, että sunnuntain kaltainen yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyyden vaaliminen olisi hyvä suunta seurakuntatyössä. Tapahtumia ei tarvitse keksiä, vaan voi tarttua ajankohtaisiin aiheisiin.
   Hän antaa kiitosta Maya Nepal ry:lle, joka toimi yhteydenpitäjänä nepalilaisiin sekä seurakuntaan ja Oulun NNKY:n aktiiveihin päin.

Moni oli kuullut
tunnelmia Nepalista

Osalla tapahtumaan osallistuneista suomalaisista oli myös omakohtaisia kontakteja Nepaliin. Yksi heistä on Matleena Kokko, joka osallistui tapahtumaan yhdessä lastensa Riiko ja Eedla Agarwadekerin kanssa.
Kokon mies pitää ravintolaa Intiassa.
   – Puolet työntekijöistä on nepalilaisia. He lähtivät kotiin, jota ei kuitenkaan enää ole.
   Pirkko ja Reino Tuppurainen ovat saaneet tuntumaa nepalilaiseen kulttuuriin tyttären nepalilaisen ystävän kautta.
   – Kuulimme, että hänen perheensä oli onneksi säilynyt ehjänä, mutta talo oli vaurioitunut.
   Tuppuraiset kiittelivät tapahtumaa lämminhenkiseksi.
    – Huomaa, että oululaiset ovat ottaneet Nepalin asian omakseen.

Tuleviin järistyksiin
voi varautua

Tukea Nepal tarvitsee myös tulevaisuudessa. Jeveen Shresthan mukaan varsinkin nuoremmat nepalilaiset tietävät, että monia taloja ei ole suunniteltu ja rakennettu maanjäristystä kestäviksi.
   – Kunnollisella suunnittelulla ja rakentamisella voidaan välttää tuhoja, tietotekniikkaa opiskeleva Shrestha pohtii.
Luonnonkatastrofeja ei ihminen voi estää, mutta yhteistyöllä niiden tuhot jäävät pienemmiksi.
   – On tärkeää, että nepalilaiset toimisivat yhdessä. Tarvitsemme kuitenkin opastusta teknologiaan ja kansakunnan rakentamiseen uudelleen.

ELSI SALOVAARA

Lisää kuvia – more pictures @ Facebook

Lue juttu englanniksi – read in English

Osallistuitko tapahtumaan? Oliko se mielestäsi onnistunut? Pitäisikö seurakuntien ja järjestöjen tehdä enemmän tämän kaltaista yhteistyötä?