Pääkirjoitus

21.5.15

Kiitos kirkolle alakoululaisten kesäkerhoista!

Kun joutuu armas aika ja suvi suloinen, monella perheellä on edessä jokavuotinen huoli: Koulut loppuvat, mutta työt jatkuvat.
   Koululaisilla on kesälomaa kymmenen ja puoli viikkoa, heidän vanhemmillaan usein neljä.
   Miten eka- tai tokaluokkalainen pärjää koko päivän yksin kotona puolitoista kuukautta? Saako hän lämmintä ruokaa? Tekeekö hän muutakin kuin pelaa tietokonepelejä?
   Moni perhe on ratkaissut pulman niin, että vanhemmat lomailevat eri aikaan ja isovanhemmat tulevat apuun loppuajaksi.
   Kaikilla tukiverkostoja ei ole. Yksinhuoltajat lienevät tiukimmilla.
   Koululaisille löytyy maksullisia leirejä ja kerhoja, mutta jopa parinsadan euron kustannus viikosta saattaa rokottaa liikaa perheitä, joissa on useita lapsia.
   Osa seurakunnista on tiedostanut ongelman. Ne järjestävät koulujen loma-aikaan kerhoja, joissa lapset saavat leikkiä aikuisten valvovan silmän alla.
   Esimerkiksi Kempeleen seurakunta pitää kesällä alakoululaisten kerhoa arkisin kuusi tuntia päivässä kuuden ja puolen viikon ajan.
   Kerho ei maksa mitään eikä seurakunnan jäsenyys ole kerhoon pääsyn edellytys.
   Vaikka taloushuolet painavat myös seurakuntia, toivottavasti ne pitävät kiinni tästä tärkeästä toiminnasta tulevinakin vuosina.
   Kirkon kerhot toimivat myös päivähoitopaikkoina pienille koululaisille. Ja hyvä niin, saavat toimiakin, sillä yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta tarjota hoitoa enää tämänikäisille, joista moni on kuitenkin vielä kypsymätön olemaan pitkiä aikoja yksin.
   Perheiltä tulleen palautteen mukaan kesäkerhotoiminta osoittaa, että kirkollisveroa kannattaa maksaa.

HELI VÄYRYNEN