Sirkka Karjalainen

Tekoja oman alueen hyväksi

27.5.15

Tekoja oman alueen hyväksi

Pateniemen ja Herukan alueen diakoniapiirissä kukaan ei pomota

Sirkka on sellainen koukku, hän se meidät tänne houkutteli, toteavat nauraen Tuulikki Hämälä ja Anneli Ijäs ystävästään Sirkka Karjalaisesta.
   Kaikki kolme kuuluvat Pateniemen ja Herukan alueella toimivaan diakoniapiiriin. Sirkka on ollut mukana jo 1970-luvulta saakka, Anneli ja Tuulikki tulivat mukaan muutamia vuosia sitten.
  Kaikilla kolmella on pitkät siteet alueelle. Ijäs on ollut patelalainen vuodesta 1977 lähtien. Sirkka Karjalainen muutti sinne jo vuonna 1956.
   Tuulikki Hämälä, tyttönimeltään Annala, taasen on syntynyt nykyisin Herukkaan kuuluvan Piimäperän alueella. Miehensä kanssa hän rakensi talon Risuniityn puolelle.
   – Kävin rippikoulun aikanaan Haukiputaan seurakunnassa, mutta meidän pojat ovat jo sitä ikäluokkaa, että he ovat päässeet ripille Pateniemen seurakuntatalossa, hän kertoo.

Parhaimmillaan
kaksikin piiriä

Diakoniapiiri on aloittanut toimintansa 1960-luvulla. Alussa se kokoontui kodeissa, sittemmin 1958 rakennetussa Pateniemen seurakuntatalossa.
   Tuulikki Hämälän vanhemmat ovat myös aikanaan osallistuneet diakoniapiirin toimintaan.
   – Muistan, kun silloinen diakoni Raili Toppinen kävi jopa autolla hakemassa vanhempani kotoa, Hämälä muistelee.
   Sirkka Karjalaisen aloittaessa diakoniapiirejä oli kaksi.
  – Toinen piiri kokoontui päivisin ja meille työssä käyville oli oma piiri iltaisin.

Koolla
kerran kuussa

Nykyisin diakoniapiiri kokoontuu noin kerran kuussa päiväsaikaan. Pateniemen seurakuntatalo puretaan kesällä ja jatkossa kokoontumispaikkana on Palokan seurakuntakeskus.
   – Olen iloinen, että toiminta keskittyy yhteen paikkaan. Palokka on keskeisellä paikalla alueen seurakuntalaisille, etenkin lähellä asuville vanhuksille, Anneli Ijäs toteaa.
   Kokoontumisissa käydään piiriä vetävän diakonin kanssa läpi mihin tilaisuuksiin ja millaisiin tehtäviin tarvitaan vapaaehtoisia.
   Oman seurakunnan diakoniatyötä tuetaan järjestämällä myyjäisiä ja arpajaisia. Piiriläiset ovat mukana myös vanhainkodeissa pidetyissä hartaushetkissä.
   Kotikäyntejä järjestetään ystäviä kaipaavien yksinäisten vanhusten luo. Yhteisvastuukerääjinäkin on päivystetty.
   – Ensimmäisenä adventtisunnuntaina olemme perinteisesti tarjonneet itse tehdyt torttukahvit täällä Pateniemessä, rouvat kertovat.

Hyvässä
hengessä

Vuosikymmenten varrella osallistujina on heidän mukaansa ollut paljon Pietilöitä ja Nikkilöitä, joita asuu runsaasti alueella.
   Mikä saa olemaan vapaaehtoisena vuosikymmeniä?
   – Meillä on todella hyvä henki. Sehän tuntuu melkein siltä kuin kotiinsa menisi, kun diakoniapiiri on koolla, Sirkka Karjalainen kommentoi.
   Anneli, Sirkka ja Tuulikki toivottavat lämpimästi tervetulleeksi kaikki kiinnostuneet.
   – Meillä ei ole pomottelijoita, vakuuttaa Anneli Ijäs.

ELSI SALOVAARA