Messun musiikista vastasi Varikkobändi. Juhana Ritakorpi (vas.) soitti selloa

Varikkomessu menestyy

7.5.15

Suositusta tapahtumasta on riisuttu liturgiaa

Pyhän Andreaan kirkossa Oulussa pidettiin sunnuntaina Varikkomessu. Niinpä messun vapaaehtoisia vastuuhenkilöitä saapui hyvissä ajoin paikalle ennen kello 12 alkanutta messua.
   Tarjottavat katettiin juhlahuoneen pöydälle, bändi harjoitteli kirkkosalissa, ja seurakuntamestari viritti kirkkoa jumalanpalveluskuntoon.
   Mervi Kokkonen oli yksi aikaisin saapuneista vapaaehtoisista. Hänen tehtävänsä on kutsua vapaaehtoisringin ihmisiä palvelutehtäviin kuhunkin messuun ja koordinoida toimintaa.
   Kokkonen on ollut Varikkomessussa mukana neljä vuotta aina toiminnan aloittamisesta lähtien. Termin   Varikkomessu ovat keksineet vapaaehtoiset itse. Se kuvaa, kuinka varikolla huolletaan hengellisesti seurakuntalaisia.
  Oulussa oli Kokkosen mukaan muutamia toisensa tuntevia lapsiperheitä, jotka eivät kokeneet perinteistä luterilaista jumalanpalvelusta omakseen. Ne halusivat vähän vapaamuotoisemman ja ehkä yhteisöllisemmän messuyhteisön.
   Vapaamuotoiselle messulle oli tilauksensa, mistä todistavat kävijäluvut. Toissa kerralla osallistujia oli 190 ja viime sunnuntaina 140. Ilahduttavan paljon kirkossa nähdään nuorempia kasvoja, eritoten lapsiperheitä.

Messulla
oma bändi

Varikkomessussa on heitetty suuri osa liturgiasta pois. Virsiä messussa on yksi tai kaksi. Jazzahtavasta ja popahtavasta musiikista voi poimia esille ennen kaikkea uudemmat ylistyslaulut.
   Luonnollisesti messussa soittaa oma Varikkobändi. Ringissä on useita soittajia, jotka soittavat messuissa vaihtelevilla kokoonpanoilla.
   Bändin jäsen Miika Nieminen kertoi, että mukana ovat kaikki tavanomaiset bändisoittimet ja lisäksi muitakin soittimia.
  Nieminen ja Kokkonen totesivat yhdestä suusta, että messuvieraat antavat soitannasta hyvää palautetta, jokaisen messun jälkeen. Se viestii siitä, että musiikki kolahtaa.

Todistajan
puheenvuoro

Messun kirkkoisäntänä toimi viime sunnuntaina Miika Vähäkangas. Hän kätteli väkeä, joka alkoi saapua hyvissä ajoin kirkkoon, jopa puolta tuntia aikaisemmin. Se on merkki, että jumalanpalvelus pääsee alkamaan ajallaan.
   Bändi oli asemissa, solisti lähellä mikrofonia. Papit Heikki Karppinen ja Maija Konttinen saapuivat.
   Juontaja Reino Helttunen kertoi messun teeman: Taivaan kansalaisena maailmassa.
   Bändi soitti muun muassa virren Totuuden henki, joka kuulosti paljon paremmalta epätavanomaisilla soittimilla esitettynä. Sunnuntaina soitettiin enemmänkin virsiä kuin yksi tai kaksi, mikä on poikkeuksellista.
   Jumalan karitsa, saarna, synninpäästö, uskontunnustus. Ne ainakin ovat jääneet tavallisesta messusta jäljelle.
   Messun erikoisuus on todistajan puheenvuoro. Sen on Mervi Kokkosen mukaan tarkoitus olla lyhyt, napakka, eikä koskaan voi tietää mitä on tulossa.
   Puheenvuoron ote oli nytkin raikas. Lapsiperheen isä kertoi taloudellisista vaikeuksista, joissa Jumala yllättävästi auttoi.
   Seuraavan kerran Varikkomessu pidetään 6. syyskuuta.

PEKKA HELIN

Suomessa on paljon erikoismessuja

•     Varikkomessuja pidetään muuallakin Suomessa, mutta niillä ei ole mitään tekemistä Oulun Varikkomessun kanssa. Sama nimikin on sattumaa. Uusi tulokas Oulussa on Luukas-messu.
•     Suomessa on paljon erikoismessuja. Kuuluisin niistä on Tuomasmessu, joita pidetään Oulussakin. Sellainen on tulossa Muhoksellekin helatorstaina 14.5.
•     Messuja on esimerkiksi Afrikkalainen gospelmessu ja Mukulamessu.