Virsiä tai iskelmää

21.5.15

Virsiä tai iskelmää

Vapaaehtoiset laulajat ovat palvelutaloissa odotettuja vieraita

Palvelutalot ja hoitolaitokset ovat paikkoja, joissa seurakuntien työntekijät vierailevat säännöllisesti. Toisinaan heillä on mukanaan myös vapaaehtoisia, jotka haluavat ilahduttaa musiikin keinoin.
   Oululaisen Karjasillan seurakunnan kirkkokuorolaiset ovat kiertäneet laulavina ystävinä keväästä lähtien. Kolme kuorolaista kerrallaan on mukana seurakunnan työntekijän pitämissä hartaushetkissä, ja yhdessä lauletaan virsiä.
   Toimintaa on suunniteltu jo vuosia, mutta kimmoke aloittamiselle tuli maaliskuussa Rauhan Tervehdyksessä julkaistusta mielipidekirjoituksesta, jossa patistettiin erityisesti kanttoreita tekemään enemmän vierailuja laitoksissa asuvien vanhusten luo.

Karjasillalla kuorolaiset
mukaan hartauksiin

Karjasillan kirkkokuorolaiset Pirkko Joutsenoja, Marjatta Pulkkinen ja Maija Häkkinen tekivät ensimmäisen vierailunsa Kaukovainiolla sijaitsevaan Uittokotiin.
   Pastori Mirjami Dutton piti hartauden ja oli miettinyt siihen sopivia virsiä. Sen jälkeen laulettiin asukkaiden toivevirsiä, vapaaehtoiset kertovat hartaushetken ohjelmasta.
   Vierailun lauluosuus päätettiin Suvivirteen. Se kaikui edellisiä virsiä moniäänisemmin.
  – Sieltä jostain ne sanat tulevat. Suu liikkuu, vaikka ääntä ei ehkä kuulukaan. Tuttuus on tärkeää muistisairaille vanhuksille, Pirkko Joutsenoja kertoo havainnoistaan.
   Saman he ovat huomanneet, kun kuorolaiset ovat käyneet esimerkiksi joulun alla laulamassa palvelukodeissa.
   – Tällainen ympärivuotinen toiminta on aiemmin jäänyt suunnitelmien asteelle. Nyt olemme tästä oikein innoissamme, kertoo kuoron puheenjohtaja Marjatta Pulkkinen.

Tuirassa seniorit
laulavat senioreille

Tuiran seurakunnassa esimerkiksi seniorien laulupiirin aktiivit kiertävät palvelutaloissa.
   – Joka kerralla ei ole edes mukana seurakunnan työntekijää, vaan vapaaehtoiset kiertävät hyvin itsenäisesti, kiittelee diakoniatyöntekijä Paula Mikkonen.
   Yksi heistä on Aimo Mäki, joka on ollut mukana vapaaehtoisena vuodesta 2004.
– Tämä on hyvä harrastus eläkeläiselle, hän naurahtaa.
   Paula Mikkonen on saapunut yhdessä vapaaehtoisten kanssa Tuiran palvelukeskukseen Kangastielle. Tupa on jo täynnä. Väkeä on saapunut myös talon ulkopuolelta.
   Tällä kertaa paikalla on jopa seitsemän vapaaehtoista. Kuusi laulajaa Tuiran seurakunnan senioreiden laulupiiristä ja haitarissa oululaisille tuttu Pertti Haipola.
   – Meille laulajille on aivan ihana mennä paikalle, kun tiedetään, että meitä odotetaan. Toisinaan ollaan oltu Paulan kanssa kahdestaankin, Mäki toteaa.

Kultaisia klassikoita
ja arpajaisjännitystä

Kaikkiin pöytiin on jaettu vihkosia, joista löytyy sanoja tuttuihin kotimaisin iskelmiin ja kansanlauluihin.
   – Kumpi lauletaan, Satulinna vai Satumaa? kysyy Haipola.
Satumaa voittaa huutoäänestyksen helposti. Jari Sillanpään reilun kymmenen vuoden takaisella hitillä on vielä matkaa Reijo Taipaleen ikivihreän kannatukseen.
   Tunteella vedetään ”Sä kuulut päivään jokaiseen…” Veteraanin iltahuudon jälkeen monessa silmäkulmassa kimmeltää. Lauluhetki päätetään Rauli Badding Somerjoen Paratiisiin.
   Sitten juodaan kahvit. Niiden aikana diakoni Paula Mikkonen ja vapaaehtoiset pitävät arpajaiset. Aimo Mäki lausuu samana aamuna riimittelemänsä runon kahvista. Väki hyrähtelee kuppiensa ääressä.

Vapaaehtoisetkin
kaipaavat rohkaisua

Tuirankartanossa asuva Anja Stenroos kertoo, että hän osallistuu kaikkeen talon ohjelmaan. Nuoruudesta tuttujen laulujen laulaminen on mieleistä tekemistä.
    – Sitä kun on jäänyt yksin, niin pitää päästä toisten joukkoon, hän toteaa.
   Paula Mikkonen on huomannut, että moni haluaisi ilahduttaa vanhuksia mutta tarvitsee siihen pientä rohkaisua.
   – Jos vain sanoo, että mene sinne laulattamaan, meneminen jää helposti. Olen lähettänyt vapaaehtoisille valmiiksi tuttujen laulujen sanoja ja koettanut kysellä jälkikäteen, miten on mennyt.
   Myös vapaaehtoisten hyvinvointia on ajateltava.
– Joka päivä olisi kutsua jonnekin päin, mutta vapaaehtoisillekaan ei saa tuputtaa liikaa vastuuta.

ELSI SALOVAARA