Heinätorin ruokailun vapaaehtoiset Paula Sarkkinen (vas.) ja Eeva Ukonmaanaho pääsivät viime viikolla ansaitulle lomalle

Halvat ruokailut vähenevät kesäksi Oulussa

3.6.15

Tyrnävällä ruoka ei päädy jätteeksi, kun seurakunta jakaa elintarvikkeita kesälläkin

– Ei se mieltä nosta, että nämä paikat menevät kesäksi kiinni. Joka päivä ihmisen pitäisi syödä pysyäkseen hengissä.
   – Eniten minua harmittaa, että myös tiistaiaamuisin järjestetty diakonian ilmainen aamupala on kesätauolla. Hyvällä aamupalalla pärjää iltaan asti eikä kulje pitkin seiniä, kun on syönyt kunnolla
   – Huokea ruoka on kirkolta hyvä veto, liikaa sillä niitä ei ole.
   Tällaisia ajatuksia kuulee Oulun Heinätorin seurakuntatalolla työttömille ja vähävaraisille tarkoitetulla aterialla.
   Toukokuun lopussa Heinäpäässä tarjoiltiin tälle keväälle viimeinen huokea, kahden euron ruoka.
   Haastateltava ei halua sanoa nimeään ja kysyy, eivätkö sanomiset ole totta, vaikka nimi ei paljastukaan.
   Heinätorin lisäksi myös Oulun seurakuntien muut työttömille ja vähävaraisille tarkoitetut ateriat ovat pysähdyksissä kesällä ja alkavat toimia elo-syyskuun vaihteessa, osa myöhemmin.

Nälkä vaivaa
kesälläkin

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi toteaa, ettei Heinätorin lounaan ja diakonian aamupalan lopettaminen kesäksi tunnu kivalta myöskään työntekijästä. Järven mukaan suurta rutinaa kesätauosta ei kuitenkaan kuule, sillä ruokailijat ovat hänen arvionsa mukaan tottuneet käytäntöön.
   Järvi toteaa, että vaikka monille kesä merkitsee matkustelua ja mökkeilyä – irtiottoa arjesta – isolle joukolle kaupunkilaisista kesä ei tuo rutiineihin suuria poikkeuksia. Nälkä tulee kesälläkin.
   Ruokailut hiljenevät Oulun seurakunnissa paljolti työntekijöiden lomien vuoksi. Myös aterioiden talkooväelle halutaan antaa mahdollisuus huokaista välillä.
   Katkosta diakonian aterioissa surraan Heinäpäässä myös siksi, että yhteisten ruokahetkien puuttuminen tarkoittaa kontaktien vähenemistä. Kirkon tarjoama ruoka on hyvä syy lähteä liikkeelle neljän seinän sisältä.
   Heinätorin ruokailijat ovat kiitollisia siitä, että kaupungin asukastuvilla on tarjolla muutaman euron hintaisia lounaita myös kesällä.

Puuroa jälleen
elokuussa

Kahvila-ravintola Pömilässä Tyrnävällä jaetaan elintarvikkeita läpi kesän talousvaikeuksissa oleville. Ainostaan jaon kanssa samanaikaisesti talviaikaan järjestetty puuro on tauolla heinäkuun.
   – Elintarvikkeiden tarve on todellista. Siksi järjestelimme diakoniatyössä lomat siten, että jakoon ei tule paussia. Tauko merkitsisi myös sitä, että kaupoista meille lahjoitettava ruoka joutuisi hukkaruoaksi, Tyrnävän seurakunnan diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen sanoo.
   Liminkalaisille tuttua euron puuroa ei ole tarjolla kesäaikaan, mutta diakoniatyöntekijä Ritva Sassali kertoo, että seurakunta pyrkii vastamaan ihmisten sosiaalisiin tarpeisiin pitämällä Tupoksella seurakunnan kesäkahvilaa auki kesä-heinäkuussa.
   – Kun ihmiset pääsevät kahvilassamme verkostoitumaan, asuinalue muuttuu kaikille turvallisemmaksi. Kirkon tilat ovat paikkoja, joissa solmitaan kontakteja, jotta ihmiset voivat olla avuksi toinen toisilleen.

RIITTA HIRVONEN

 

Asukastuvalla ruokaillaan läpi kesän

Toiminnanohjaaja Joni Meriläinen Lintulammen Asukasyhdistyksestä kertoo, ettei seurakunnan ruokapaikkojen sulkeutuminen kesäksi näy lisäkävijöinä heillä.
   – Ruokailijoiden määrä ei ole noussut kesäkuukausina, hän sanoo.
   Meriläisen mukaan Lintulammen Asukasyhdistyksen väelle on itsestäänselvyys se, että ruokailu toimii asukastuvalla kesälläkin.
   – Työntekijöiden lomat on pantu pyörimään siten, että aina syntyy ruokaa. Harva kävijä täällä vain syö ja lähtee pois.
   Ajatuksemme on, että yksinäinen tarvitsee seuraa, olipa kesä tai talvi.
   – Olemme täällä ihmisiä varten ja toimintamme yrittää ehkäistä yksinäisyyttä, Meriläinen sanoo.