Juhlia varjosti huoli maapallon köyhimmistä
Hallituksen kaavailut kehitysyhteistyövarojen leikkaamisesta sytyttivät kapinaa Lähetysjuhlilla
Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyön koordinaattori Saara Kalaluka ei kaunistele sanojaan kuvaillessaan järkytystään hallituksen aikeista leikata kehitysyhteistyön määrärahoista nelisenkymmentä prosenttia.
Hän toistaa sanoja pöyristyttävä ja pökerryttävä kommentoidessaan säästöjen suuruutta.
– Leikkaustarve on selvä – sitä vastaan emme kapinoi – mutta lähemmäs 400 miljoonaa pois kehitysyhteistyöstä, ilmeisesti läpi hallituskauden, on järkyttävä luku, eteläisessä Afrikassa työskentelevä Kalaluka toteaa.
Uuden hallituksen raju säästölinja oli viikonvaihteessa Valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla Rovaniemellä yksi puheenaihe ylitse muiden. Moni juhlavieras kertoi olevansa huolestunut päättäjien kovista arvoista maapallon kaikkein köyhimpiä kohtaan.
Kapinaan kutsutaan
myös kansalaisia
Suomen Lähetysseura on vedonnut yhdessä 21 muun järjestön kanssa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaan (kok) leikkaustarpeen uudelleen harkinnan puolesta.
Karjasillan, Tuiran ja Kiimingin seurakuntien nimikkolähetti Saara Kalaluka kutsuu vaikuttamistyöhön myös kansalaisia. Se onnistuu Kalalukan mukaan esimerkiksi allekirjoittamalla tällä viikolla netissä julkaistun kansalaisadressin kautta.
– Allekirjoitus on viesti päättäjille, että kansalaiset eivät halua tämänsuuruisia kurjistuksia kehitysyhteistyöhön.
Pelkästään Rovaniemellä kerättiin yli 600 allekirjoitusta vetoomukseen kehitysyhteistyön puolesta.
Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu ovat lähestyneet tällä viikolla myös paikallisseurakuntia, jotta myös ne reagoisivat säästöaikeisiin.
Kärsijöinä vammaiset,
naiset, kastittomat
Lähetysseuran viikonvaihteessa julkaistussa teologisessa asiakirjassa todetaan naisten, lasten ja vähemmistöjen ihmisoikeustilanteen heikentyneen monissa maassa viime vuosina.
Kalaluka korostaa, että lähetystyötä tehdään juuri näiden – syrjittyjen ja haavoittuneiden ihmisten parissa. Esimerkiksi Etiopiassa ja Tansaniassa Lähetysseura työskentelee vammaisten parissa. Nepalissa kastisyrjinnästä kärsivät miljoonat ihmiset.
Kalalukan työalueella Etelä-Afrikassa kehitysyhteistyön varoilla työskennellään rotuvihamielisyyksien loppumiseksi.
– Johonkin pisteeseen asti työtä voidaan tehdä, vaikka kehitysyhteistyön varoja nipistettäisiin, mutta rahatalous on realiteetti myös muualla kuin Suomessa ja Euroopassa.
Auttaminen nappaa,
nuori kuvailee
Lähetysjuhlien torilla Lappi Areenalla Haukiputaan seurakunnan missionuoret möivät kauniilla neuleella päällystettyjä jumppakeppejä ja puisia muistipelikortteja. Tuulia Väänänen kertoo innostuneensa lähetystyöstä, koska häntä kiinnostavat eri kulttuurit ja ”auttaminen nappaa”.
Myyntipöydän tulot menivät maanjäristyksestä kärsineen Nepalin hyväksi. Siellä Tuulia ei ole käynyt – vielä.
Tuulialle maapallon toisella puolella olevat traagiset tapahtumat eivät tunnu niin kaukaisilta, että ne tulisi ohitettua ”ei koske mua” -asenteella.
Juhlilla missionuoret kuulivat nepalilaisvieras Bhibin Shakyalta, että köyhistä ja syrjäytyneistä on maanjäristyksen jälkeen tullut entistä haavoittuvaisempia. Muun muassa ihmiskauppiaiden on helppo houkutella heitä lupauksilla hyvistä palkoista, koulutusmahdollisuuksista, hyvästä avioliitosta ulkomailla.
Lähetysjuhlille osallistui noin 6 000 ihmistä. Juhlien aloitusmessu Rovaniemen kirkossa keräisi väkeä niin paljon, että osa joukosta ei mahtunut sisälle.
Osallistujien keskuudessa ”kirkon pullistelua” kuvattiin tutuksi tilanteeksi ainakin afrikkalaisille juhlavieraille.
RIITTA HIRVONEN