Kahvi- ja mehulinja kunniaan juhlissa

17.6.15

Oletko koskaan osallistunut seurakunnan tiloissa pidettyyn hääjuhlaan? kysyi tuttava.
Hän ei ollut. Moni kirkossa vihittävä pari syö kermakakkunsa mieluummin ravintolassa kuin seurakuntatalossa. Miksi näin?
   Tuttava tiesi vastauksen: häissä tarjoillaan alkoholia. Hän ei ollut koskaan, lapsenakaan, osallistunut hääjuhlaan, jossa ei olisi kilistelty – enemmän tai vähemmän.
   Seurakunnan tiloissa juhlamaljan kohottaminen on sallittua, mutta muutoin alkoholitarjoiluun suhtaudutaan pidättyvästi.
   Ja hyvä, että suhtaudutaankin. Meillä on ihan tarpeeksi niitä tilaisuuksia, joissa alkoholitonta vaihtoehtoa joutuu erikseen pyytämään ja jopa perustelemaan.
   Onneksi sentään rippijuhlissa vallitsee kahvi- ja mehulinja! Rippijuhlat jos mitkä soveltuvat mainiosti seurakunnan tiloissa pidettäviksi.
   Aiemmin Oulun seurakuntien tiloja saattoi varata ilmaiseksi häihin, kastejuhliin ja muistotilaisuuksiin, muttei rippijuhliin.
   Toukokuussa Oulun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti, että jatkossa tiloja saa maksutta myös rippijuhliin.
   Muutos kiinnostanee ainakin perheitä, joiden kodissa ei ole riittävästi tilaa rippijuhlien järjestämiseen.

Kahvi- ja mehulinjaa saisivat suosia myös tämän viikonlopun juhannusjuhlijat, ettei meidän tarvitse lukea maanantaiaamun lehdestä uutisia alkoholin vaikutuksen alaisena hukkuneista tai kolaroineista.
   Neljän seinän sisälläkin on syytä muistaa, että lapset kiistatta kärsivät vanhempiensa runsaasta alkoholinkäytöstä.
   Toisenlaisia juhannusjuhlia kaipaavien kannattaa tutustua seurakuntien tarjontaan tämän lehden sivuilta 7 ja 15–23. Esimerkiksi Kempeleen seurakuntalaiset pääsevät perjantaina laulamaan ja paistamaan makkaraa luonnon helmaan Utajärvelle.

HELI VÄYRYNEN