Marja-Liisa Hautamäki

Kastepuun teko kotoutti kotikirkkoon

3.6.15

Limingan seurakunnan kastepuu sai ensimmäiset lehtensä jo pääsiäisyönä. Silloin se oli kuitenkin vielä pelkkä vanerirunko ilman lämmittävää neulekuorta. Helluntaina kastepuu esiteltiin koko komeudessaan kirkkoväelle.
   Seurakuntapastori Marja-Liisa Hautamäki on luotsannut projektia ja heilutellut myös itse kutimia siinä sivussa. Hänen mukaansa kaikki alkoi kirkkoherra Ilkka Tornbergin todettua, että seurakuntaan tarvitaan kastepuu.
   – Hän antoi tehtävässä vapaat kädet neulekahvilan kävijöille, joista suurin osa on pienten lasten äitejä. Alkuun projekti tuntui isolta, mutta väki innostui. Muutama uskaltautui neulomaan elämänsä ensimmäistä kertaa, Hautamäki paljastaa.
   – Perjantai-iltana kokosimme sitä iltakymmeneen asti ja lauantaina jatkoimme aamusta iltapäivään asti. Olihan siinä melkoinen homma, kun ujutimme puunrungolle neuletta päälle, nauravat Tiina Toivanen ja Maarit Paavola, jotka kuuluvat kastepuun kuosin neuloneeseen kahdeksan hengen porukkaan.
   Heidän lisäkseen kastepuun tekoon osallistuivat Hanna Korteniemi, Jenni Kujala, Marita Käsmä, Maarit Lappalainen ja Piia Pengerkoski.
   Neulekahvilassa mietittiin yhdessä, mikä olisi suomalainen ja kaikille tuttu puu. Se oli koivu.
   – Suunnittelimme puun mallin ja yhdessä myös sommittelimme palaset paikoilleen. Muutama liitospala piti kutoa ihan viime hetkillä, jotta saatiin symmetrinen kokonaisuus. Maarit yhdisti ja viimeisteli saumakohdat, Tiina Toivanen kertoo.
   Maarit Paavolan mies Antti Paavola leikkasi kastepuun kuviosahalla. Siihen tarvittiin miesvoimaa. Suntiot maalasivat taustavärin.
   Kastepuu sijoitettiin kirkossa kirkkokammariin, jossa on tarjoillaan myös kirkkokahvit jumalanpalvelusten jälkeen. Puu on otettu vastaan ilolla ja ihailulla.
   – Äitini mielestä se oli kauniimpi kuin hän olisi uskonutkaan, Maarit Paavola naurahtaa.
   Paavolan ja Toivasen mielestä yhdessä tekeminen on saanut kotikirkon tuntumaan kotoisammalta.
   – Kirkon lattialla konttaamisen jälkeen siihen on ihan erilainen tuntuma, he toteavat.

ELSI SALOVAARA