Juhannuspäivänä otetussa yhteiskuvassa nimikilpailun voittaja Kauko Karioja

Rantsilan vaivaisukosta tuli Ukko-Franz

30.6.15

Rantsilan kirkko juhlii tänä vuonna 230-vuotista olemassaoloaan.
   Varsinainen juhla pidettiin huhtikuussa, mutta jo sitä ennen ehdittiin julistaa kilpailu, jossa haettiin nimeä seurakunnan kolmannelle vaivaisukolle.
   Juhannuslauantain jumalanpalveluksen jälkeen koitti nimen paljastus. 75 ehdotuksen joukosta Rantsilan kappelineuvosto oli valinnut nimeksi Ukko-Franz.
   – Aika aktiivisesti tuli ehdotuksia, ja mukana oli niin aikuisten kuin lasten antamia ehdotuksia, kertoo kappelineuvoston puheenjohtaja Helena Lunki.

Jykevä julistaja,
ei heikko anelija

Nimeä Ukko-Franz ehdotti Kestilästä kotoisin oleva, nykyisin Äänekoskella asuva Kauko Karioja. Nimen perusteluissa Karioja toteaa, että vaivaisukko on varsin vahvaa tekoa. Hän näkeekin hahmon jo siksi enemmän julistajana kuin almujen pyytäjänä.
   Karioja muistuttaa, että Siikajokilaakson historia I -teoksen mukaan ensimmäisenä Rantsilan alueelle 1500-luvun puolivälissä asettuneen talonpojan nimi oli Franz Eerikinpoika. Koko kylä on nimetty hänen mukaansa.
   Helena Lunki kertoo, että ehdotuksissa oli myös myöhempien aikojen merkkihenkilöihin viittaavia nimiä. Selkeästi historiallinen yhteys koettiin positiivisena.
   – Rantsilassa on historiallisten henkilöiden nimeä kantavia paikkoja, kuten Cananderin talo, mutta ei tätä ennen vielä yhtään Rantsilan nimeen viittaavaa.

Kirkko on avoinna
koko heinäkuun

Franz Eerikinpojan ajan jälkeenkin ranttiset ja muut suomalaiset ovat kokeneet paljon vaikeuksia.
Karioja kirjoittaa: ”Jos annamme mielikuvituksessamme Franz Eerikinpojan katseen ulottua tästä päivästä tulevaan, niin vaikeudet eivät sieltäkään puutu”.
   Tällä hän viittaa niin hengelliseen, henkiseen kuin aineelliseen hätään sekä yhteiskunnan muutoksiin.
”Tuntuu aivan, kuin Franz Eerikinpoika nyt hahmosta käsin julistaisi: Ketään ei jätetä!” kuuluu perustelujen loppulause.
   Rantsilan kirkko toimii kesällä tiekirkkona, joten kirkon ympäristön lisäksi sisätiloihin pääsee tutustumaan 2.8. saakka keskiviikosta lauantaihin kello 10–16 ja sunnuntaisin kello 10–13.
   Kirkossa järjestetään opastuksia 16.–17.7. kello 10, 11 ja 14. Tuolloin tapulissa on myös kahvitarjoilu lähetystyön hyväksi.

ELSI SALOVAARA