Jotkut testamenttaavat yhdistyksille ja järjestöille koko omaisuutensa

Yhä useampi testamentti muistaa järjestöjä

17.6.15

Vuonna 2014 Kirkon Ulkomaanavun testamenttien osuus yksityisestä varainhankinnasta oli yhdeksän prosenttia, mikä tarkoittaa noin 740 000 euroa. Vuonna 2013 Ulkomaanapu sai testamenttilahjoituksia peräti 1,3 miljoonaa euroa.
   – Myös kuluva vuosi näyttää erittäin hyvältä. Tähän mennessä lahjoituksia on tullut 995 000 euroa, järjestön varainhankintayksikön päällikkö Johanna Karjalainen kertoo.
   Hänen mukaansa testamenttien kasvua selittää muun muassa se, että lahjoitusmahdollisuutta on pidetty aiempaa enemmän esillä.
   Myös Pelastusarmeijalle testamenteilla on ollut jo pitkään suuri merkitys. Pelastusarmeijan Oulun osaston luutnantti Kaisa Mäkelä-Tulander toteaa, että ”pienelläkin testamentilla on merkitystä”.
   – 1 000 euron lahjoituksella pystymme järjestämään useampia perheleirejä, hän toteaa.
   Pelastusarmeijan testamenttituotto vuonna 2014 oli 23 prosenttia kaikesta varainhankinnasta.    Keskimääräinen tuotto testamenteista on ollut viime vuosina noin 16 prosenttia.

Lahjoittaminen järjestöille
aiempaa tutumpaa

Testamenttilahjoitusten määrä yleishyödyllisille järjestöille on kasvamaan päin, arvioi johtaja Hannu Lappalainen Nordeasta.
   – Herkkyyttä lahjoittaa testamentilla varoja hyvän tekemiseen on enenevässä määrin jo siksi, että lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on ylipäänsä nykyisin tunnetumpaa kuin aiemmin.
   Tällä hetkellä Hannu Lappalainen törmää testamenttilahjoituksiin vielä harvakseltaan, mutta joka tapauksessa useamman kerran vuodessa.
   Lappalaisen mukaan suomalaisia kiinnostaa muun muassa lahjoitus uskonnollisille yhteisöille ja yliopistoille.
   – Ihmisten puheissa nousee esille myös halu lahjoittaa testamenttivaroja itselleen rakkaan harrastustoiminnan – esimerkiksi luonnonsuojelun – edistämiseen. Lääketieteellinen tarkoitus on myös usealle kiinnostava vaihtoehto.

Riitatapauksista
ei ole tietoa

Johanna Karjalainen kertoo, että heidän testamentti-infonsa kärki ei ole se, että ”lahjoita meille koko omaisuuteesi”.
   – Pikemminkin puhumme siitä, että kehitysmaiden ihmisiä voi muistaa jollakin osuudella sen jälkeen, kun on huolehtinut omaistensa muistamisesta. 
   Mahdollisia testamenttilahjoituksista syntyneitä riitatapauksia ei Ulkomaanavussa ole ollut viime vuosien aikana.
   Ulkomaanapu on mukana tammikuussa käynnistyneessä Hyvä testamentti -kampanjassa.
   Ylen Hoivakoti kuntoon -ohjelmasarjasta monille tuttu geriatrian professori Jaakko Valvanne sanoo, että hänellä ei ole perusteita epäillä järjestöjen ja yhdistysten testamenttimarkkinointia liiallisesta aggressiivisuudesta ikäihmisiä kohtaan.
   – Mistään tällaisesta en ole kuullut puhuttavan esimerkiksi geriatrien piirissä. Paljon suurempi huolenaihe mielessäni ovat ne rikkeet, joihin vanhustenhoidossa syyllistytään koko ajan esimerkiksi laitoksissa – ja myös kotihoidossa.
   – Asiallinen testamenttimainonta ei ole eettisesti väärin, Valvanne toteaa kantansa.

RIITTA HIRVONEN