Harvoin kuultu sähkösello soi Kempeleessä

14.7.15

Harvoin kuultu sähkösello
soi Kempeleessä

Kempeleen vanhaan kirkkoon pystytetään täksi illaksi järeämmät äänentoistolaitteet kuin kirkkokonserteissa keskimäärin. Illalla kirkossa soi harvemmin kuultava instrumentti, sähkösello.
  – Klassista musiikkia, kauniita kotimaisia ikisuosikkeja, kansanlauluja ja virsiä. Puusello, sähkösello ja tietokoneella tehty taustamusiikki. Omia sovituksia ja upea bassoääni, tiivistää sellisti Seeli Toivio illan antia.
   – Sähkösello on varmaan monelle jännä uusi juttu, sellisti tietää.
   Hänelle itselleenkin on eri asia soittaa vuonna 1810 valmistettua puuselloa kuin sähköselloa:
   – Sähkösello on teknisesti vaikeampi soitin. Akustisessa soittimessa on joustovaraa, sähkösellossa on osuttava nuotilleen just eikä melkein, Toivio vertaa.
   –Soitan konsertissa sähkösellolla ainakin Bachin Airin. Siinä on aika ”grande” oma sovitus, se sopii hienosti konsertin loppuun.
   Esitysten taustalla soi täysi orkesteri.
   – Olen itse tehnyt kaikkien kappaleiden sovitukset ääniraita kerrallaan tietokoneella. Olen laittanut soimaan jousiston, viulut, sellot, bassot – toisinaan myös sähkökitaroita, urut ja niin edelleen, Toivio kuvailee.
   – Ei kirkkoon mitään diskossa soitettavaa teknoa tuoda, Toivio naurahtaa.
   – Tietokoneella tekemäni taustat kuulostavat oikeilta soittimilta. Se on melodista, aikuiseen makuun sopivaa musiikkia.
   Sellisti keikkailee monenlaisissa kokoonpanoissa. Kempeleessä hän asettuu yleisön eteen aviopuolisonsa, bassolaulaja Heikki Sassin kanssa.
   Aviopari tekee myös tanssimusiikkikeikkoja. Nettisivuillaan Toivio poseeraa muun muassa mustassa nahka-asussa. Hän korostaa, että esiintymisasu valitaan aina tilanteen mukaan.
   – Kirkossa esiinnyn pitkässä iltapuvussa, Heikillä on smokki. Olen esiintynyt 6-vuotiaasta saakka, joten tilannetaju on hallussa.
   Keväällä pop-levyn julkaisseen musiikin tohtorin sovituksista osa on popahtavia.
   – Ohjelmistomme on ihan kirkkoon sopivaa. Koskaan ei ole tultu sanomaan, että älkää tuollaista esittäkö, ahkerasti maata kiertävä sellisti sanoo.
   Kempeleen konsertti alkaa kello 19. Toiviota voi kuulla myös torstaina 16.7. Haukiputaan kirkossa kello 20 urkuri Elias Niemelän kanssa. Soittimena on tuolloin puusello.

MINNA KOLISTAJA