Mistä kirkko tavoittaa ihmiset nykyaikana? Tablettitietokoneiden ääreltä kotisohvalta tietenkin!
Saamme toistuvasti lukea uutisista, ettei kirkoissa käy enää väkeä entiseen malliin. Sitä ei kuitenkaan ole liiaksi uutisoitu, että yhä useammat ihmiset seuraavat jumalanpalveluksia sähköisten viestimien kautta kotoa.
Esimerkiksi Virtuaalikirkko mahdollistaa kotikirkon tilaisuuksien seuraamisen reaaliajassa mistä päin maailmaa tahansa. Käyntimäärät ovat kasvaneet.
Oulun tuomiokirkon virtuaalilähetyksiä katsellaan Suomessa eniten Helsingistä. Pääkaupunkiseudulla asuu paljon Oulusta muuttaneita.
Kävijät eivät rajoitu vain Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan lähetyksiä seurataan ympäri maailman. Erityisen paljon käyntejä on tänä keväänä kertynyt Sloveniasta, Yhdysvalloista ja Ruotsista.
Kulttuuri on muuttunut. Kun taivaalta sataa räntää ja teillä vallitsee pääkallokeli, on helpompi avata laite kuin lähteä liukastelemaan sanan äärelle.
Hengellinen kokemus voi syntyä yhtä hyvin kotona kuin kirkon penkissä. Se, kuinka monta käyntiä seurakuntalaiselle kertyy vuoden aikana kirkosta, ei tietenkään ole uskon mitta.
Teknologiaa ei kannata pelätä. Tekniikka ei välttämättä vie kirkolta kävijöitä, mutta se tuo uusia mahdollisuuksia tavoittaa niitäkin, joita kirkko ei muuten kohtaisi.
Kuten tuomiorovasti Matti Pikkarainen viereisessä jutussa (sivut 2–3) toteaa, ei ole yhtä oikeaa tapaa osallistua kirkon tilaisuuksiin. Tärkeintä on, että ihmisten tietoisuus kirkosta ja sen sanomasta säilyy.
Kannattaa silti muistaa, että on myös paljon niitä ihmisiä, joille pyhäaamun käynti kotikirkossa on tärkeä tapahtuma paitsi hengellisistä myös sosiaalisista syistä.
HELI VÄYRYNEN