Pääkirjoitus

29.7.15

Pääkirjoitus

Terveilläkin
on oikeus lähteä

Välimeren ylittävät henkensä kaupalla tällä hetkellä aivan väärät ihmiset. Siirtolaisia kuljettavissa laivoissa pitäisi olla nuorten miesten sijaan naisia, lapsia ja vanhuksia.
Tällaisia mielipiteitä on ollut julkisuudessa viime aikoina, kun keskustelu Välimeren kriisin aiempaa tasapuolisemmasta jakamisesta on ollut kuuma aihe Euroopan maissa.
Mutta onko nuori mies sen väärempi ihminen kuin vanha mies? Miksi terveellä, riskillä ihmisellä ei olisi yhtäläinen oikeus lähteä pakoon väkivaltaa ja kehnoa ihmisoikeustilannetta Syyriassa, Eritreassa, Etelä-Sudanissa?
Suurin osa siirtolaislaivoissa matkustavista on miehiä, se on totta.
Välimeren ylittäminen laittomasti salakuljettajien täyteen pakatuissa laivoissa on äärimmäisen riskialtista. Lasten ja naisten matkustamiseen liittyy aina vaara tulla hyväksikäytetyksi.
Jo nyt laivoilla on iso joukko lapsia, joilla ei ole kontaktia vanhempiinsa tai muihin turvallisiin aikuisiin.
Onko näkemys siitä, että matkustajien joukossa tulisi olla enemmän lapsia ja vanhuksia oikea tätä taustaa vasten?
Nuori mies lähtökuopissa Eurooppaan saattaa olla syyrialaisperheen yhteinen valinta: varmin veikkaus selvitä ylityksestä.
Pakolaisten määrä maailmassa on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Jo siksi tietämistä siitä, keitä siirtolaislaivoihin kuuluu, voisi hillitä ja sen sijaan toimia: huolehtia tänne tulevien integroitumisesta maahamme.
Kotoutumiseen tarvitaan lisää vaikuttavuutta. Uskontojen merkitys kotoutumisen edistämisessä on kasvamassa Suomessa. Uskonnollinen yhteisö saattaa olla maahanmuuttajalla ensimmäinen ja tärkein osa sosiaalista verkostoa Suomeen muutettaessa.
Uskonnolliset yhteisöt on hyvä ottaa mukaan kotouttamisohjelmia laadittaessa ja niitä toteutettaessa.