Painetaan kaasun sijasta jarrua koulutiellä

29.7.15

Painetaan kaasun sijasta jarrua koulutiellä

Kuusivuotias poika kuolee peruuttavan lumitraktorin alle Helsingissä. Uutinen pysäyttää, sillä juuri paria päivää aiemmin toinen lumitraktori oli vaarassa peruuttaa tutun lapsen päälle koulumatkalla. Lapsi ehti väistää alta pois.
   Pimeänä tammikuun aamuna töihin autolla matkaava aikuinen kohtaa liikenteessä pieniä lapsia, jotka tarpovat tai polkevat pakkasessa isot reput selässään kahdeksaksi kouluun. Vain osalla heistä on heijastimet.
   Työmatkalainen näkee usein myös kiireisiä autoilijoita, jotka eivät väistä lapsia edes suojatielle kääntyessään. Liian moni aikuinen painaa kaasua ja lapsi pysähtyy, vaikka lapsella olisi oikeus mennä ensin.
   Silloin tulee ajatelleeksi, kuka näitä lapsia koulutiellä suojelisi.
   Aikuisten itsekkyys ja välinpitämättömyys lapsia kohtaan liikenteessä lisäävät lasten turvattomuuden tunnetta koulutiellä.
   Ei ole liioittelua opettaa lasta väistämään autoa aina, sanoivat säännöt mitä tahansa, sillä tien päällä vallitsee villin lännen laki.
   Fiksu aikuinen antaa lapselle tietä aina. Pieni koululainen ei kykene hahmottamaan monimutkaisia tilanteita liikenteessä, vaikka hän säännöt tuntisikin. Silti hän joutuu selviämään matkasta yksin.
   Uutiset terrori-iskuista ja veriteoista maailmalla lisäävät meissä turvattomuuden ja toivottomuuden tunnetta. Emme pysty omilla teoillamme estämään kaikkea pahuutta tai järjellämme ymmärtämään kaikkea julmuutta.
   Maailman parantaminen alkaa kuitenkin pienistä asioista läheltä.
   Liikenteessäkin riittää, kun toimimme muita kohtaan niin kuin toivoisimme muiden toimivan itseämme kohtaan. Näin lapsille taataan turvallinen koulutie ja lisätään heidän luottamustaan ihmisten hyvyyteen.

HELI VÄYRYNEN

Artikkeli on osa lehteä 2/2015