Heränneiden Siionin virret -laulukokoelmassa tiivistyy kaikki herännäisyydessä keskeiseksi koettu: syntisyyden tunto

”Välit täminen ei vie maata ahdinkoon”

14.7.15

”Välittäminen ei vie maata ahdinkoon”

Körttikansa otti terävästi kantaa poliittisten päättäjien aikeisiin

Paljon hyviä, ajan hermolla olevia rohkeita puheita.
   Näillä ajatuksilla useampi Sotkamon herättäjäjuhlien seuravieras kommentoi kuulemaansa.
   Moni kesäjuhlien puhuja vastusti selväsanaisesti hallituksen aikeita leikata kehitysyhteistyön määrärahoja rankasti.
   Herättäjäyhdistyksen toiminnanjohtajana Simo Juntusen mielestä kristityn elämään kuuluvat vieraanvaraisuus, ovien avaaminen muukalaisille sekä omastaan jakaminen.
   Poliittiset päättäjät eivät saa Sotkamosta kannatusta aikeilleen supistaa kehitysyhteistyön määrärahoja, Juntunen tiivisti.
   Suomen Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson sanoi lähetysseuroissa, etteivät Suomen ongelmat johdu siitä, että täällä välitettäisiin liikaa heikkoimmista tai jaettaisiin omasta ylenpalttisesti Afrikan ja Aasian maille.
   – Ahdinkoon maamme on joutunut silloin, kun ahneus on kasvanut ja itsekkyydelle on annettu valtaa.

Armo kirkastui
sateessa

Heinäkuun alussa pidetyt Herättäjäjuhlat kokosivat Sotkamoon 25 000 kävijää.
   Koko lauantain seuraväki sai päälleen sadetta. Alueelle ajettiin kivimurskaa ja haketta seurakentän ja teiden kunnossa pitämiseksi.
   Oululaiselle Väinö Rautiolle sadesää oli ainoastaan pukeutumiskysymys. Kun vaatekerta oli oikein valittu, seuravieras saattoi todeta viihtyvänsä seurapenkillä erinomaisesti.
   Rautio kiitteli sotkamolaisia järjestäjiä siitä, että puhujien valinnoissa oli toimittu ennakkoluulottomasti. Hän innostui arvioimaan, että hyviä puheita kuuli tällä kertaa jopa poikkeuksellisen runsaasti.
   Rautio kehui muun muassa nuoria seurapuhujia, jotka selvensivät kuulijoille, miten lopulta yksinkertaisesta asiasta uskossa on kysymys.
   Jumalan armoa ei tarvitse ryhtyä ansaitsemaan omin konstein. Huonokin kelpaa Jumalalle.

Nuorisoa liikkeellä
jopa ennätysmäärä

Nuorisoa Sotkamon herättäjäjuhlat innostivat. Juhlien nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Tarja Vehkaperä kertoi, että koulumajoituksessa oli lähihistoriaa tarkastellessa ennätysmäärä nuorisoa nukkumassa.
   Vehkaperän mukaan myös nuorten yökahvilat vetivät osallistujia niin, että järjestäjät puhuivat huippuluvuista.
   Niin kutsutusta körttikapinasta Kainuussa ei kuultu mainintoja. Vuonna 2013 alkanut kapina syntyi vastustamaan herännäisyyden johdon liian liberaaliksi koettuja linjauksia. Kapinaan perehtynyt tutkija, TM Eetu Kejonen vahvistaa kärjekkyyden rauhoittuneen liikkeessä.
   Kejonen pitää kuitenkin mahdollisena, että kritiikkiä kuullaan vielä.
   – Sitä saattaa kirvoittaa esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki, hän pohtii.
   Ensi vuonna herättäjäjuhlat on Vantaalla. Helsingin piispa Irja Askola kuvaili Sotkamossa körttikansan tuovan pääkaupunkiseudulle hengellistä armollisuutta.
    – Armottomuutta ja kilpailua korostavassa maailmassa armon viestillä on yhteiskuntarauhaa edistävä vaikutus, Askola totesi.

RIITTA HIRVONEN

Uskonko niin kuin kristityn tulisi?

Näyttelijä Taisto Reimaluoto käytti herättäjäjuhlien lauantain iltaseuroissa tunteiden täyteisen puheenvuoron. Taiteilija kysyi seuroissa itseltään: Uskonko minä? Mihin minä uskon?
   – Uskon ihmisten hyvyyteen ja siihen, että yhdessä asioita voidaan parantaa. Yhdessä voidaan tehdä hyviä tekoja. Yhdessä voidaan auttaa vähäosaisia, Reimaluoto puhui.
   – Mutta uskonko Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen? En osaa vastata. Olisi houkuttelevaa sanoa, että uskon. Mutta sanon, että kun aika tulee, otan vastaan mitä annetaan ja olen kiitollinen tästä elämästä ja siitä, että olen uskaltanut elää tätä elämää, en tulevaa.
   Samaan aikaan Sotkamon Herättäjäjuhlien kanssa Kajaanissa vietettiin Runoviikkoa, jonka taiteellisena johtajana Reimaluoto toimii.