Marjo Kukkonen kertoo yövahtien huolehtivan muun muassa siitä

Yövahti huolehtii riparilaisen unesta

14.7.15

Yövahti huolehtii
riparilaisen unesta

Kello käy yöllä kolmea, mutta sitkeimmät – ja virkuimmat – rippikoululaiset vielä supisevat huoneissaan. Leirin yövahti Marjo Kukkonen on käynyt komentamassa useita kertoja kukkujia yöpuulle, mutta kuiskuttelu jatkuu.
   Kukkonen on yrittänyt puhua nuorille järkeä: herätys saattaa tuntua karsealta, kun takana on vain muutama nukuttu tunti.
   Lopulta kolmen jälkeen Rokuan leirikeskuksessa on täysi hiljaisuus. Suurin osa leiriläisistä on nukahtanut jo useita tunteja sitten.
   Loppuyön Kukkonen ja kaksi muuta Oulunsalon seurakunnan rippileirin yövahtia juovat kahvia ja käyvät välillä leirikeskuksen jääkapilla hakemassa eväitä.
   Kolmikko valvoo leiriläisten turvallista unta aamukahdeksaan asti, kunnes koko leiriväki kokoontuu yhteiselle aamupalalle.
   Nuorten lähtiessä päivän ensimmäisille oppitunneille painaa Marjo päänsä tyynyyn yövahdin majapaikassa Rokualla. Hän herää, kun päiväohjelmassa on kello viideltä päivällinen.
   Marjo Kukkosen kesäpesti rippikoulun yövahtina päättyi reilu viikko sitten. Kokemus oli hänelle uusi.
   Yövahdin työtä tarjotaan monissa seurakunnissa 18 vuotta täyttäneille, yleensä isosena toimineille nuorille. Marjo kertoo, että yövahdit saavat Oulunsalossa työstänsä palkan.
   – Mutta raha ei ollut minulle suurin syy ryhtyä hommaan. Tykkään olla nuorten kanssa.
   Marjo paljastaa, milloin yöelämä on ripareilla usein vilkkainta.
   – Ensimmäisenä ja viimeisenä yönä. Mutta karkausyritykset päättyvät usein rauhanomaisesti yövahtien ystävälliseen komenteluun mennä takaisin huoneisiin, Marjo tietää.

RIITTA HIRVONEN