Arkkipiispa säikäytti

25.8.15

Poliitikkoja on kesällä syytetty moneen otteeseen siitä, että he eivät ilmaise riittävän selvästi ajatuksiaan. Ulkoasiainministeri Timo Soinilta perättiin heinäkuussa usean toimittajan voimin suorasanaista kantaa niin sanottuun Immoskohuun.
   Poliitikkojen suoraa puhetta odotellessa voi lukea kannanoton, joka ei jätä epävarmaksi.
   Arkkipiispa Kari Mäkinen arvosteli viime viikolla valtion kehitysyhteistyöbudjetin rajua, yli 300 miljoonan euron leikkausehdotusta.
   Mäkisen mukaan leikkaus henkii suostumista sellaiseen yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa vahvat pitävät omastaan kiinni ja ne, jotka eivät selviydy, jäävät oman onnensa nojaan.
   Arkkipiispan mielestä kyse on piittaamattomuudesta.
   Vain harva kirkon tiedote medialle sisältää raamatunlauseita. Nyt tapahtui näin.
   Arkkipiispan viesti päättyi siteeraukseen Matteuksen evankeliumista: Lopulta, kun kaikki kirjat aukaistaan, kirkon Herralla on vain yksi kysymys: mitä olette tehneet, tai jättäneet tekemättä, yhdelle näistä vähimmistä.
   Hui!
   Myös Oulun piispa Samuel Salmi puhuu suoraan globaalista vastuusta. Salmi vieraili vastikään Tansaniassa ja matkan terveiset ovat selkokieliset: siunaus on kadoksissa, jos oma hyvinvointi perustuu sille, että on valmis ottamaan heikommilta. Kärsivän ihmisen suussa olevaa leipää ei pidä kaventaa.
   Vaikka valtio leikkaa paljon kehitysyhteistyöstä, kirkko ei voi sitä tehdä. Jo keväällä Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu vetosivat seurakuntiin, jotta niissä ei supisteta kansainvälisen työn määrärahoja.
   Enkä minä poliitikkojen puolesta säpsähtänyt Matteuksen evankeliumin sanoja, vaan aivan itselleni ne luin säikähtäneenä. 

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2015