Euroopan unionin elintarviketuen jakaminen jatkuu tänä syksynä vuoden tauon jälkeen.
Kyseessä ei ole enää EU:n ylijäämäruoka, kuten 2013 ja sitä aikaisempina vuosina.
– EU:n ylijäämävarastot ovat tyhjenneet. Tilalle on perustettu rahasto, josta EU-maat voivat anoa tukea vähävaraisten auttamiseen, sanoo EU-tukikoordinaattori Ulla Pesola Kirkkopalveluista.
Kirkkopalvelut on maan suurin EU-ruokatuen koordinoija. Kirkkopalvelut on anonut seurakuntia varten toista miljoonaa kiloa elintarvikkeita vuosiksi 2015 ja 2016.
Edellisen kerran 2013 Kirkkopalvelut sai edelleen jaettavaksi runsaat puoli miljoonaa kiloa.
Ilmaisia ruokakasseja jaettiin 110 000. Seurakunnat myös valmistivat ja tarjosivat noin 20 000 ilmaista tai edullista ateriaa. Lisäksi noin 100 seurakuntaa jakoi elintarvikkeita kotikäyntien yhteydessä.
Osalla seurakunnista
avustusrahat jo loppu
EU:n ruoka-apu oli alun perin tarkoitettu akuuttiin hätään, mutta sittemmin siitä on muodostunut monille säännöllinen avun lähde.
Avuntarve on Pesolan kokemuksen mukaan kova.
– Eräästäkin seurakunnasta kertoivat, että avustuksen hakijoita on paljon tavanomaista enemmän – niin paljon, että diakoniatyölle koko vuodeksi varatut avustusrahat ovat lopussa jo nyt elokuussa.
Ruokatukea on hakenut tälle syksylle yli 200 seurakuntaa tai seurakuntayhtymää.
Kuljetusrekat lähtevät liikkeelle lokakuussa. Jakelu alkaa pohjoisesta. Seurakunnat kuulevat hyvissä ajoin kuljetuksen saapumisajankohdan, Pesola lupaa.
Seurakunnat saavat valita, mitä tuotteita haluavat. EU-ruokakassit eivät siis välttämättä ole samansisältöisiä kaikkialla maassa.
– Isojen kaupunkien seurakunnat tilaavat paljon valmisruokapusseja. Etelässä menee paljon makaronia, idässä puurohiutaleita. Suurten perheiden ja innokkaiden leipurien pohjoisessa kelpaavat hyvin jauhot, Pesola tietää.
Kaukovainiolla jaetaan
ylijäämää ja ruokakasseja
Karjasillan seurakuntaan on tilattu jakoon liki 5 000 kiloa EU-elintarvikkeita.
– EU-ruokakasseja jaoimme viimeksi 2000-luvun alussa. Nyt toimimme yhteistyössä Lintulammen asukasyhdistyksen kanssa. Se organisoi jakelun käytännössä, sanoo johtava diakonian viranhaltija Nina Niemelä.
Yhdistys jakaa arkipäivisin koulun ylijäämäruokaa Kaukovainion kappelilla ja ruokakasseja joka toinen perjantai.
Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat linjaavat EU-elintarviketuen jakamisen tapaa laajemmin syyskuussa.
– Avuntarvitsijoiden määrä ei näytä ainakaan vähenevän. On pakko miettiä, miten apu annetaan, kun kädet ovat täynnä työtä jo nyt, Niemelä tietää.
Kiimingissä jo
kysellään kasseja
Kiiminkiläiset jo kyselevät, milloin sitä EU-ruokaa tulee jakoon, kertoo diakoniatyöntekijä Erja Haho.
Kiimingissä EU-ruoka jaetaan todennäköisesti kertarysäyksellä yhtenä päivänä.
Puurohiutaleita, lihasäilykkeitä ja makaronia saatetaan jättää Jäälissä tarjottavien työttömien ruokailujen ja aamupuurojen raaka-aineiksi.
Ruokakassien jaosta seurakunta ilmoittaa muun muassa kauppojen ilmoitustauluilla.
– Laitamme myös tekstiviestit diakoniatyön asiakkaille, Haho sanoo.
MINNA KOLISTAJA