Terttu Laaksonen tutustui kesän alussa tulevaan työpaikkaansa kahden koiransa kanssa. Kuva: Riitta Hirvonen

Kaikki lähtee kunnioituksesta

26.8.15

Oulun seurakuntien kansainvälisentyön uusi pastori Terttu Laaksonen haluaa suhtautua maahanmuuttajiin pelotta. Hän uskoo vakaasti siihen, että eri tavalla ajattelevien – ja myös eri tavalla uskovien – kanssa pääsee vuorovaikutukseen, kun oma asenne on toista kohtaan kunnioittava ja arvostava.
   – Jos ihminen kokee tulevansa arvostetuksi, erilaiset käsitykset asioista eivät tule esteeksi kommunikoinnille. Ihmisten erilaisuudelle pitäisi pystyä antamaan tilaa, Laaksonen pohtii.
   Laaksonen kuvailee unelmakseen Suomeen, jossa kaikki täällä asuvat voisivat tuntea, että tämä maa antaa mahdollisuuden olla ”kuin kotonaan”.
   – Jokainen tarvitsee mahdollisuuden elää rauhassa ja hankkia elantoa. 
   Eurooppaan asti yltävän siirtolaisvyöryn keskellä Laaksonen ei osaisi oikopäätä lähteä sanomaan kenellekään, ettei juuri hänelle kuulu oikeus etsiä parempaa elämää kotimaansa ulkopuolelta.
   – Minun suvussani on useita, jotka ovat aikoinaan lähteneet hakemaan itselleen ja perheelleen muualta hyvää elämää. Mikä minä olisin estämään muilta tätä samaa yritystä.
   Kansainvälisen työn pastori miettii, olisiko niin sanottujen kantasuomalaisten hyvä sanoa ääneen ne asiat, joiden ei toivota muuttuvan Suomessa.
   – Kulttuurit muuttuvat. Mikä meidän perinteessä on sellaista, mistä emme missään tapauksessa halua luopua.
   Terttu Laaksonen aloittaa työnsä Oulun seurakunnissa syyskuun alussa. Pesti ei ole pitkä – viisi kuukautta – mutta hän aikoo hoitaa työnsä itseään säästelemättä.
   Kaikki taito ja osaaminen laitetaan käyttöön, Laaksonen lupaa.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2015