Kirkkoherran maanantai oli täynnä hallintoa

26.8.15

Jaakko Tuisku kertoo tyypillisestä työpäivästään. Tällainen oli esimerkiksi maanantai 17. elokuuta:

8.15 Johtoryhmän kokous
Isokatu 17:ssa käsitellään isoja asioita. Paikalla ovat seurakuntayhtymän johtavat viranhaltijat. Pidän siitä, että kokouksien tyyli on hyvin keskusteleva, mutta asiat menevät eteenpäin ilman jaarittelua.

10.15 Kirkkoherrojen kokous
Työpäivät ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Toisissa painottuu hallinto, toisissa seurakunta. Ennakko-odotukseni ovat olleet realistiset. Byrokratia kuuluu työhön. Kirkkoherran työn ydin on hallintoa, työyhteisön johtamista ja toiminnan kehittämistä.
   Haukipudas on maaseutumainen seurakunta ja seurakuntalaiset ottavat tosi aktiivisesti yhteyttä. Ei täällä pääse kirkkoherranvirastoon homehtumaan! Kesän olen ollut toimituspappina: toistakymmentä hautaan siunaamista, kasteita ihan mukavasti, vihkimisiä yllättävän vähän.

12 Lounas kirkkoherrojen kanssa
Saatamme puhua työasioista, mutta on mukava vaihtaa ajatuksia muustakin.
   Haukiputaan työtoverit ovat etsineet minulle sopivaa kutsumanimeä, varmaankin koska edeltäjäkin oli Jaakko. Kutsumanimet Jaakko ensimmäinen ja Jaakko toinen ovat luoneet arvokkaita mielleyhtymiä. Kirkkoherrojen kesken olen ihan vaan Jaakko.

13 Sähköpostien parissa, palaveri viraston kanssa
Seurakunnan työntekijöillä on paljon kokouksia:  tiimikokouksia, työntekijäkokouksia ja muita.
Kun itse tulee vakiintuneeseen työyhteisöön ulkopuolelta, pystyy havainnoimaan asioita tuorein silmin. Olen silti yrittänyt välttää sanoja ”Edellisessä seurakunnassani me…”

14 Myyntimies kävi esittelemässä tuotteitaan
Tarjolla oli erilaisia promotuotteita: heijastimia, kyniä ja muuta. Lupasin harkita.

14.30 Puhelimeen ja sähköpostiin vastailua
, virkaanasettamisjuhlan valmisteluja, toiminta- ja talousarvion suunnittelua
Virkaanasettamisjuhla on merkittävä itselleni, mutta olen ollut vilpittömästi yllättynyt siitä, miten iso juhla se tuntuu olevan myös seurakuntalaisille.
   Valmistelut aloitettiin jo kesäkuun alussa. Ohjelma muotoutui perinteikkääksi ja juhlavaksi. Monenlaista suunniteltavaa riitti, vaikka osa ohjeistuksesta tuli tuomiokapitulista ja osa kirkkokäsikirjasta.

16.15 Hakemaan lasta päiväkodista
Lapset olivat hiekkaleikeissä, juniori juoksi iloisena vastaan. Jatkoimme ruokakauppaan ja kotiin ruoanlaittoon.

Lue juttu Jaakko Tuiskun virkaanasettamismessusta

Artikkeli on osa lehteä 26/2015