VÄITETTÄ OPPILAITOSPASTORILLE

26.8.15

”Miksi pappi pyörii meidän koulussa?”
Tällainen kysymys saattaa nousta monen opiskelijan huulille. Heitimme oppilaitospastori Katariina Pitkäselle 7 väitemuotoon puettua kysymystä siitä, mitä oppilaitostyön väki oikein tekee.

*********************************

Seurakuntien työntekijät ovat oppilaitoksissa ratkomassa hengellisiä ongelmia.


OIKEIN.
Keskustelemme mielellämme hengellisistä asioista ja ongelmistakin, mutta emme vain niistä. Kaikki aiheet maasta, taivaasta ja niiden väliltä sopivat meille.
   Keskustelu lähtee kunkin omista elämänkysymyksistä. Niiden kanssa voi ottaa meihin yhteyttä, nykäistä hihasta tai piipahtaa työhuoneellamme. Juttuun pääsee myös tulemalla mukaan johonkin tapahtumaan.

Oppilaitostyöntekijä on sekä opiskelijoita että henkilöstöä varten.

OIKEIN.
Teemme työtämme koko oppilaitosyhteisössä ja palvelemme kaikkia sen jäseniä.

Moniarvoisessa yhteiskunnassa oppilaitoksissa pitäisi olla saatavilla tasa-arvoisesti myös muiden kuin luterilaisten seurakuntien palveluja.

OIKEIN. Toivottavaa olisi, että oppilaitostyöhön olisi mahdollisuuksia ja resurssia myös muilla kuin luterilaisilla seurakunnilla. Kun kuitenkaan näin ei Suomessa yleensä ole, neuvomme, ohjaamme ja yhdistämme ihmisiä sen mukaan, mikä kullekin tuntuu omalta ja oikealta.
   Meidän kauttamme voi etsiä yhteyttä vaikkapa ortodoksiyhteisöön, jos tuntee sen omakseen eikä tiedä, mistä sen löytää. Oppilaitostyöntekijät selvittävät ja tukevat yhteyden löytymisessä.

Oppilaitospappi tekee käännytystyötä.

VÄÄRIN. Kunnioitamme oppilaitosyhteisössä jokaisen vakaumusta tai vakaumuksettomuutta.

Oppilaitostyön tapahtumissa veisataan ja rukoillaan.

VÄÄRIN.
Veisuun olemme jättäneet niille, joille se paremmin istuu. Nykyisin oppilaitostyön tilaisuuksissa ei veisata edes silloin, kun virsikirja on esillä – silloin lauletaan. Reippaaseen menoon voi tulla tutustumaan vaikkapa Luukas-messussa.
   Suurin osa oppilaitostyöstä jäsentyy osaksi oppilaitosten toimintaa. Silloin toimitaan oppilaitoksen periaatteilla, eikä se ole uskonnonharjoitusta.

Papin tai diakoniatyöntekijän kanssa ei uskalla ryhtyä puhumaan ainakaan seksuaalisuuteen ja seurusteluun liittyvistä kysymyksistä.

VÄÄRIN. Moni on uskaltanut: ihmissuhteet on yksi yleisimmistä kahdenkeskisten keskustelujen aiheista.    Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat syvästi meitä kaikkia ihmisiä koskettavia asioita ja niistä keskustellaan aina herkästi kuunnellen ja tukien.

Parasta oppilaitostyössä on nuorten kanssa hengailu.

OIKEIN & VÄÄRIN. Harvoin on tilaisuutta vain hengailla, mutta aina ei tarvitse tehdä mitään erityistäkään, kun jutustelu vaikka kahvikupin äärellä riittää. Nuoret ihmiset ovat kyllä yleensä energisyydessään ihan mahtavaa seuraa!

************************************

Mitä sinulle tulee mieleen sanoista Kirkon oppilaitostyö? Herättikö juttu sinussa lisää kysymyksiä?

Artikkeli on osa lehteä 26/2015