Äitien ja isien tukena erossa

30.9.15

Ero on aina erilainen, kun siihen liittyy lapsia. Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus ei pääty ikinä.
   Näin toteaa kokemuksen äänellä Teemu Kemilä, 49-vuotias paljasjalkainen oululaismies. Paitsi että Kemilän siviilisäätynä lukee eronnut, hän on myös kahden lapsen isä ja vertaistukija Oulun ensi- ja turvakodin Neuvokahvilassa.
   – Vertaistukijoina on lisäkseni kaksi muuta vapaaehtoista. Yleensä olemme kaikki paikalla, Kemilä kertoo.
   Neuvokahvilaan voi tulla missä tahansa eroprosessin vaiheessa. Yhteistä osallistujille on se, että eroon liittyy lapsia ja eron jälkeinen vanhemmuus mietityttää. Ihmiset kokevat tuolloin myös usein yksinäisyyttä.
   Hyvän mielen talossa Puusepänkadulla pidettävään Neuvokahvilaan voi tulla myös lasten kanssa, sillä lastenhoito on järjestetty saman katon alle.
   – Juttelemassa voi käydä useammankin kerran. Vertaistuen lisäksi kerromme väylistä, joista saa tarvittaessa apua.
   Vapaaehtoiseksi vertaistukijaksi Teemu Kemilä uskaltautui, koska hän oli työstänyt omaa eroaan Oulun ensi- ja turvakodin ja perheneuvolan yhteisessä ryhmässä, jossa oli miehiä ja naisia. Keskustelut auttoivat ymmärtämään myös eron toista osapuolta.
   Neuvokahvilassa kävijöiden tarinat ovat koskettavia. 
   Periaatteena on, että niissä puhutut asiat eivät leviä ovien ulkopuolelle.
   – What happens in Vegas, stays in Vegas. Mikä tapahtuu Vegasissa, jää Vegasiin, Kemilä siteeraa hymyten elokuvista tuttua sananpartta.

ELSI SALOVAARA

Seuraava Neuvokahvila on perjantaina 2.10. kello 17.30 alkaen Hyvän mielen talossa (Puusepänkatu 4, Oulu). Jos tarvitsee lastenhoitoa, siitä kannattaa ilmoittaa edellisenä päivänä p. 040 1591 170 / 040 6750 300.

Artikkeli on osa lehteä 30/2015