Outi Pohjanen näkee mielellään seurakuntalaisia sakastissa

Ensimmäisenä puhe on naisista

22.9.15

Tyrnävän seurakunnassa alkaa ensi viikolla, 29. syyskuuta uusi Sakastissa puhutaan -niminen keskustelu- ja raamattuilta. Tilaisuudet pidetään Tyrnävän kirkon sakastissa.
   Ensimmäisellä kerralla sakastissa puhutaan naisista.
   Ainakin keskustelusarjan alku kuulostaa raflaavalta. Mistä idea tällaisille tapahtumille, Tyrnävän vs. kirkkoherra Outi Pohjanen?
   – Sehän jo tiedetään, että sakastissa silloin tällöin nauretaan. Mutta yhtä hyvin se on vakavoitumisen ja kyyneltenkin paikka.
   Kirkollisten toimitusten äärellä kirkon työntekijä elää tunteilla mukana. Kuolema ja elämä ovat läsnä sakastin keskusteluissa ja valmisteluissa. Siellä rukoillaan jokaisen jumalanpalveluksen aluksi seurakunnan puolesta.
   Sakasti on paikka, jossa pyhä ja arki sekoittuvat. Koska Tyrnävän seurakunnalla ei tällä hetkellä ole seurakuntataloa, johon kokoontua, päätimme avata sakastin ovet yhteiselle keskustelulle Raamatun ja elämänkysymysten äärellä.
   Sakastissa järjestettävissä tilaisuuksissa puhutaan myös tulevaisuudesta, pakolaisista, vihasta ja armosta. Miksi nämä teemat?
   – Viime viikkojen uutisten äärellä tuntuu, että ajankohtaisempia aiheita ei juuri nyt olekaan. Erilaisuus ja hätä haastavat meidät kohtaamaan omat asenteemme uudella tavalla. Aiemmin ehkä hahmotettavissa ollut maailma muuttuu juuri nyt nopeasti.
   Aiheita voidaan lähestyä Raamatun valossa, mutta myös pienen ihmisen jokapäiväisen kilvoituksen näkökulmasta.
   Sakastissa nauretaan -kirjoja on julkaistu viime vuosina useita. Synnyttääkö tyrnäväläinen keskustelusarja uutta kirkollista huumoria?
   –  Toivottavasti. Tyrnävän kirkon sakastissa nauretaan Raamatun valossa, mutta Raamattunsa lukeneet tietävät, että iso kirja sisältää paljon huumoria.
   Moni Raamatun henkilö ja itse Vapahtajakin näkivät koomisia piirteitä elämässä – ja etenkin meissä ihmisissä. 
   Kokoontuvatko tyrnäväläiset nyt ensimmäistä kertaa joukolla sakastiin, jonne yleensä ei ole pääsyä muille kuin jumalanpalveluksen toimittajille ja avustajille?
   – Tuskin sentään. Säännöllisesti sakastin täyttävät rippikouluryhmät ja kirkkoon tutustuvat koululuokat. Jos joku on joskus miettinyt, mistä sakastissa puhutaan, nyt on hyvä mahdollisuus tulla kuulolle ja antaa itsekin jutun juurta.
    Mistä sinä olet viimeksi puhunut sakastissa?
   – Rakkaudesta. Sakastin lasi-ikkunoiden päästämässä valossa pysähdyttiin vihkiparin kanssa keskustelemaan rakkauden arkipäivän ilmentymisistä: palvelemisesta, kunnioituksesta ja toisesta iloitsemisesta.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2015