Olemme kokeneet

Vapaaehtoiset tekevät tuomasmessun

22.9.15

Vapaaehtoisten rooli. Musiikki. Esirukousjakso. Nämä ovat oululaisen Tuulia Taskilan mielestä ydinkohdat, jotka erottavat tuomasmessun muista messuista.
   Messu pohjaa pitkälti vapaaehtoisiin, pappi saattaa olla ainoa kirkon työntekijä. Vapaaehtoiset hoitavat muun muassa juontamisen, rukousalttarin somistamisen ja kirkkokahvit.
   – Tuomasmessu soveltaa luterilaisen kirkon messun vakiosia. Ilmettä messuun antavat vapaaehtoisten toteuttamat, luovuutta vaativat messun osat.
   – Esimerkiksi esirukousjakso toteutetaan rikkaammin kuin tavallisessa messussa. Alttarilla ja kirkon takaosassa on silloin albaan pukeutuneita vapaaehtoisia, joiden kanssa voi keskustella, rukoilla tai pyytää siunauksen tai öljyllä voitelun. Heidän luokseen voi mennä ihan pienenkin asian kanssa, he ovat koulutettuja ja vaitiolovelvollisia, Taskila lisää.
   Osallistavuuden lisäksi Taskilan mieleen on vaihteleva musiikki, erityisesti tyyliltään perinteistä hengellistä musiikkia kevyemmät tuomaslaulut.
   Messussa tarvitaan kuorolaisten lisäksi liki 20 vapaaehtoista. Taskilan mukaan uudet kiinnostuneet otetaan avosylin vastaan. Messua tehdään yli seurakuntarajojen, tilat antaa Karjasilta.
   – Ei tarvitse miettiä, onko ”riittävän uskovainen”. Haluamme, että jokainen saa tuntea itsensä tervetulleeksi.
   Oulun tuomasmessujen 25-vuotisjuhlaa vietetään 19.9. Kastellin  kirkossa kello 18, sen jälkeen vietetään juhlatilaisuus. Taskila toivottaa lämpimästi tervetulleiksi heidätkin, joille tuomasmessu ei ole tuttu.
   – Seurakuntalaisella on esirukousjakson aikana mahdollisuus liikkua kirkkotilassa. Mutta jos se ei tunnu itselle luontevalta, voi ihan hyvin jäädä penkkiin istumaan.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 28/2015