Hope Oulun tiimivastaava Teija Hanhela (kuvassa vasemmalla) ja vapaaehtoinen Teija Lampinen (kuvassa oikealla) vastaanottivat viime torstaina LC Oulunsalo Salottarien lahjoittamia vaippoja. – Salottarien lisäksi myös työkaverini ovat ostaneet vaippoja lahjoitettavaksi

Auttajia riittää suomalaisillekin

20.10.15

Oulun Diakonissalaitos on saanut tänä syksynä ennätysmäärän uusia vapaaehtoisia

Riittääkö suomalaisille enää apua, kun esimerkiksi monia tavara- ja vaatekeräyksiä järjestetään tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden hyväksi.
   Tässä lehdessä kerrotaan ystäväpalvelutoiminnasta, jossa kurssitetaan kansalaisia ystäviksi maahanmuuttajille. Jäävätkö nyt yksinäiset suomalaisvanhukset ilman tarpeellista vapaaehtoisten apua?
   Yhteisötoiminnan päällikkö Minna Ruokangas kertoo, että Oulun Diakonissalaitoksen vapaaehtoistoimintaan on ilmoittautunut tänä syksynä ennätyksellinen määrä uusia vapaaehtoisia, jotka haluavat toimia nimenomaan suomalaisvanhusten hyväksi muun muassa juttuseuralaisena.

Myös nuoret
saavat apua

Myös suomalaisnuoret ovat saaneet Diakonissalaitoksen kautta apua.
   – Olemme voineet tukea tänä vuonna yli 80:aa nuorta heidän harrastustoiminnassaan.
   Diakonissalaitos on kerännyt vuoden alusta saakka varoja yksityisiltä ja yrityksiltä voidakseen avustaa lapsia ja nuoria harrastusvälineiden hankinnassa ja harrastusmaksuissa.
   Oulun seudun ehkäisevän työn koordinaattori Tiina Pikkarainen Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo järjestön auttavan suomalaisperheitä entiseen tapaan.
   – Tuki maahanmuuttajaperheille, joissa on lapsia, ei ole pois kantaväestöltä, Pikkarainen painottaa.

Kaikkea apua ei pystytä
ottamaan vastaan

Vähävaraisia tai kriisin kokeneita lapsiperheitä auttavassa Hope-yhdistyksessä ei ole havaittu, että halu auttaa suomalaisia olisi mitenkään vähenemään päin:
   – Lahjoituksia tulee niin paljon, että emme hetkittäin pysty ottamaan kaikkea vastaan, sanoo Hope Oulun tiimivastaava Teija Hanhela.
   Hope avustaa lapsiperheitä, jotka ottavat siihen itse yhteyttä. Lisäksi se auttaa muun muassa perhetyöntekijöiltä, lastensuojeluviranomaiselta, päiväkodeilta, kouluilta tai neuvoloilta tulleiden pyyntöjen pohjalta.
   Oulun Vapaaseurakunnan pastori Risto Wotschke kertoo, että kerran viikossa toimivassa ruoka-avussa ei käy maahanmuuttajia. Ruokajakelu tavoittaa viikoittain 60–100 henkilöä.
   Wotscke kertoo, että huoli ilmaisen ruoan riittämisestä on noussut esille seurakunnan ruokajakelussa.
   – Kysymys, onko leipää lahjoitettu pakolaisille, esitettiin eräällä kerralla kun jaossa oli tavallista vähemmän ruokaa. Tästä ei ollut kuitenkaan kyse.

Turhaa pelkoa
ei kannata lietsoa

Turvapaikanhakijoiden tulo Muhoksella ei vähennä kunnan mahdollisuuksia tukea muhoslaisia entiseen tapaan, toteaa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Esko Jaukka.
   – Pelkoa tällaisesta ei ole tällä hetkellä eikä sitä kannata lietsoa, Jaukka sanoo.
   Hän myöntää kuitenkin huolehtivansa, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, jos pakolaisvirta Suomeen ei rauhoitu.
   – Jos tilanne jatkuu pitkään, on mahdollista, että samalla kukkarolla olemme kaikki, hän arvioi.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 33/2015