Hyvää – Tytti Isohookana-Asunmaa

28.10.15

Suomalaisen väestörakenteen yksi erityispiirre ovat suuret ikäluokat. On sanottu, että suuret ikäluokat ovat muokanneet ratkaisevasti yhteiskuntamme kehityssuuntaa. Jotkut sanovat jopa, että muut ovat saaneet taipua suurten ikäluokkien edessä.
   On miten on. Suuret ikäluokat kävivät koulunsa yli 30 oppilaan luokissa, tekivät töitä nuoruusvuosista alkaen eivätkä ole eläkkeelle siirryttyään pysähtyneet toimettomuuteen.
   Useat heistä hoitavat lähes täysipäiväisesti lastenlapsiaan ja samalla ovat huolehtineet vanhemmistaan. He sanovat saavansa tästä elämäänsä iloa enkä epäile sitä lainkaan.
   Mitään hellyttävämpää ei ole kuin hoivata pienokaisia ja toisaalta saada kiitos vanhukselta, jolle tavalla tai toisella antaa hetken aikaa.

Äskettäin valtakunnallisissa sanomalehdissä listattiin ammatteja sen mukaan, mitkä katoavat ja mitkä ovat jäljellä vielä muutaman kymmenen vuoden kuluttua.
   Luovuutta vaativat ammatit säilyvät. Ompelija on varmasti sellainen.
   Vaikka hameen helman ja housun lahkeen osaisi itsekin lyhentää, ei siihen aina ole aikaa –   puhumattakaan vaativimmista korjauksista.
   Jos hinnat pysyvät kohtuullisina, on ylellisyyttä saada yksilöllinen vaate ylleen. Hyvä ompelija tekee mielikuvistamme totta.
   Onneksi omassa kylässäni on taas tällainen palvelu tarjolla.

Olin Hintan Marttojen
80-vuotisjuhlissa. Siellä oli hyväntuulisia naisia koko joukko.
   Hintan Martat ovat Oulussa käsite, kuten Oulun Kärpät.
   Nykyisin myös Helsingissä muistetaan usein Hintan Marttoja, kiitos Rössypottuseuran.
   Martat ovat saaneet liki sadan vuoden ajan pelkkää hyvää aikaan Oulussa. Eiköhän järjestön maine kumpua juuri siitä? Heiltä ei ole puuttunut auttamishalua eikä rohkeita ideoita.
   Hersyvä nauru ja loputon puheensorina täyttivät nytkin talouskoulun juhlatilat, jonne martat olivat kokoontuneet juhlimaan.
   Moderni Oulun palvelualan opisto on suureksi osaksi heidän luomuksensa ja yhä Oulun seudun marttojen omistuksessa. Tuhannet nuoret ovat vuosikymmenten aikana saaneet perusopit kodinhoitoon ”Oulun talouskoulussa”.
   Tarve koulutukseen on loputon.

Artikkeli on osa lehteä 34/2015