Miehiä on monenlaisia

28.10.15

Oulun Poikien talon työntekijät Jussi Markus ja Matti Rissanen haluavat puhua miesten viikolla poikien yksinäisyydestä. Poikien talossa kaverittomuus tulee esille jatkuvasti. Jussi Markus nostaa asian puheeksi, jotta yksinäisyyden leimaavuus vähentyisi.
   – Asia pitää sanoa ääneen, jotta pojille tulisi tunne siitä, ettei yksinäisyydessä ole piiloteltavaa. Vain tunnistamalla ja tunnustamalla yksinäisyyden kokemuksen asialle voi tehdä jotain.
   Poikien talossa ei uskota väitteeseen, että pojat eivät edes kaipaisi tyttöjen tavoin läheisiä ystäviä. Myös tutkimusten mukaan pojat haluaisivat ystäviä, joille voisivat puhua.
   Yksi tuttu selitys kaverittomuudelle on tietokonepelit, jotka eristävät poikia verkkoon. Jussi Markus myöntää, että nykyiset taidokkaat pelit kiehtovat ja mahdollistavat siksi uppoamisen virtuaalitodellisuuteen.
   Mutta paljon muustakin poikien yksinäisyydessä on kyse.
   Usein yksin jäävä lapsi on jollain tapaa erilainen. Markus ja Rissanen haluavat painokkaasti kertoa pojille, että mies ja poika voi olla monella tapaa. Yhtä ainoaa miehen mallia ei ole olemassakaan.
   – Mielikuvaa miehen roolista tulee avartaa ja onneksi näin on jo paljon tapahtunutkin. Sukupuoli ei saisi olla este minkäänlaiselle toiminnalle. Aitous on tärkeää, Rissanen toteaa.
   Jos pelit voivat tehdä ihmisistä aiempaa yksinäisempiä, ne voivat myös yhdistää. Poikien talo järjestää miesten viikolla miehille ja pojille torstaina 5. marraskuuta Oulun kaupunginkirjastoon pelihuoneen. Siellä on pelattavana konsolipelejä, uunituoreista peleistä vähän vanhempiin.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 34/2015