Rajoja ylitettäväksi

28.10.15

Kuluvan viikon lauantaina 24.10. on YK:n päivä. Järjestöllä on nyt merkkivuosi: lauantaina tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun YK:n peruskirja astui voimaan.
   Ensi lauantaina on myös rukouspäivä. Vuonna 2008 luovuttiin neljästä perinteisestä rukouspäivästä. Tilalle tuli kaksi ekumeenista rukouspäivää.
   Niistä toinen sijoitettiin samalle päivälle kuin YK:n päivä. Nimekseen se sai Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Ratkaisu oli perusteltu, ovathan kirkkojen ja YK:n tavoitteet turvallisen ihmisarvoisen elämän puolesta yhtenevät.
   Tähän liittyen maamme kirkot ja monet kristilliset järjestöt viettävät erityistä ekumeenista vastuuviikkoa kampanjoiden erilaisin teemoin oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
   Nyt ekumeeniselle vastuuviikolle valittu teema ”Ylitä raja!” on osoittautunut pohjoissuomalaisittain syksyn kuluessa enemmän kuin osuvaksi. Maailman pakolaistilannetta ei ole tarvetta erikseen kampanjoida.    Uutiskuvat Torniosta kertovat riittävästi.
   He, tulijat, ovat ylittäneet rajoja. Entä me? Millaisten ennakkoasenteiden ja ennakkoluulojen yli meidän tulisi päästä?
   Samalla tulee asettaa rajoja toisaalle. Vihaa ei saa lietsoa. Huhuilta ja puolitotuuksilta tulee leikata siivet. Keskustelua pitää käydä, mutta kärjistämistä välttää. Pakolaisvirta ei saisi turruttaa meitä.
   Kirkon valta on puhevaltaa. On julistettava rohkeasti kristilliseen uskoomme perustuvaa yhtäläistä ihmisarvoa.  Puheen uskottavuus punnitaan sitten teoissa.
   Lauantai on rukouspäivä.  Tämä sotien, väkivallan, ihmisen ahneuden ja itsekkyyden runtelema maailma on Jumalan maailma, jota hän rakastaa.  Siksi rukoilemme Jumalalta apua. Hän on kaikkivaltias.
   Näin uskomme – niin vaikeaa kuin sen joskus onkin.

HANNU OJALEHTO

Artikkeli on osa lehteä 33/2015