Suomalaisten Venäjä-asenteissa on korjaamisen varaa

6.10.15

Lähetystyöntekijä Pekka Mikkola suree sitä, että tavallisia venäläisiä leimataan Suomessa kovaotteisen presidentin vuoksi

Suomalaisten nettilehtien keskustelupalstoilla leimataan ja panetellaan tavallisia venäläisiä pitkälti sen vuoksi, että maassa on vallassa kovaotteinen presidentti.
   Näin sanoo oululainen pääkirjoitustoimittaja Pekka Mikkola, joka työskenteli kaksi vuotta Suomen Lähetysseuran tehtävissä Pietarissa.
   Ilta-Sanomat pitää Mikkolan mukaan kärkipaikkaa kielteisessä asennemuokkauksessa. Lehden nettiversion keskustelupalstoilla näkyy hysteeristä pelkoa Venäjän hyökkäyksestä Suomeen.
   Samantapaista maalailua on nähtävissä Iltalehdessäkin.
   Lehtien omien toimittajien juttujen otsikoissa on myös selvää harhaanjohtamista, Mikkola väittää.
   Tässä pari otsikkoa Iltalehdestä:
   ”Hornetit ampaisivat taivaalle – pommikoneet kohti Suomea?” ”Venäjä uhittelee – testasi Suomen lähellä ydinaseita”
   Ilta-Sanomat puolestaan otsikoi muutama viikko sitten: ”Putin määräsi 100 000 sotilasta valmiuteen – valkovenäläiset sotaharjoituksissa Kannaksella”
   Mikkolan mukaan tästä jutusta ilmeni, että 100 000 miehen harjoitukset ovat Venäjän keskisen sotilaspiirin alueella ja että samaan aikaan valkovenäläisiä oli harjoittelemassa Kannaksella noin 1 300.
   Kertomatta jäi, että Venäjän keskinen sotilaspiiri sijaitsee valtaosin Siperian puolella.

Suomesta pidetään
Venäjällä

Venäläiset arvostavat Mikkolan mukaan suuresti Suomea ja suomalaisia. Siksi Mikkola on surullinen asennemuokkauksesta ja törkyviesteistä.
   Suomalaisuutta pidetään Venäjällä monessa asiassa laadun takeena. Suomalaista ruokaa, tapaa elää ja asua arvostetaan naapurissa.
   Kun uusia asuinalueita rakennetaan, puhutaan suomalaisista kortteleista. Ne jäljittelevät suomalaisia asuinalueita, joita pietarilaiset ovat Suomessa nähneet ja pitäneet viihtyisinä.
   Mikkolan mielestä ystävällinen suhtautuminen näkyy arkisessa kanssakäymisessä.
   – Kävelin päin punaisia valoja ja olin saada liikennepoliisilta sakot. Kun poliisi kuuli mistä päin olin kotoisin, hän sanoi hetken miettimisen jälkeen, että rikkeestä ei tule nyt sakkoa vaan pelkkä huomautus.
   Muuan mies kyseli Mikkolalta kadulla tietä. Kun hänelle selvisi, että Mikkola on suomalainen, kommentti kuului: ”Hyvä maa – Urho Kekkonen”.

Luotettavuus liittyy
suomalaisiin

Venäläiset pitävät suomalaisia luotettavina. Suomessa vierailevat venäläiset ovat huomanneet, että asiat toimivat maassamme ja viranomaisiin voi luottaa.
   Venäjän politiikkaa ja tavallisia venäläisiä ei saisi Mikkolan mukaan sotkea keskenään.
   – Vaikka Venäjä johto toimisikin rumasti, tavalliset venäläiset pitäisi jättää rauhaan arvostelulta ja herjaamiselta. Ihmettelen miten monet lehdet päästävät palstoilla läpi kiihotusta kansanryhmää vastaan.
   Mikkola arvelee, että törkyviestien julkaisu johtuu ainakin siitä, että lehdet tarvitsevat klikkauksia.  Kun pystytään osoittamaan, että klikkauksia on paljon, voidaan kertoa, että lehti on kiinnostava ja hyvä ilmoitusväline.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 31/2015