Vieraille haudoille ei juuri uskaltauduta

28.10.15

Samalla kun viet kynttilän läheisesi haudalle, sytytä kynttilä myös pimeälle naapurihaudalle. Tähän kehottaa pyhäinpäivään liittyvä Kirkkohallituksen lokakuinen Tapuli-uutiskirje.
   Muhoksen ja Limingan seurakuntien seurakuntamestarit Jari Kukkohovi ja Heikki Guttorm eivät kannata kehotusta varauksetta.
   Guttormin mielestä ”naapurien haudoilla” tulisi liikkua aina aroilla mielin.
   – Haudoilla on yksityistä omaisuutta, esimerkiksi lyhtyjä tai kukkia, ja siksi näen haudan yksityisalueena, jossa muut kuin hautapaikan omistajat eivät voi liikkua itsestään selvästi kynttilöitä sytyttelemässä, hän pohtii.
   – Menisimmekö me naapurin pihamaalle sytyttämään pimeänä olevaa lyhtyä, hän vertaa.
Myös Muhoksen Kukkohovi tuumii, että ystävällinenkin ”puuttuminen” vieraan ihmisen hautaan on herkkä asia.
   Niin hän kuin Guttorm toteavat omana näkemyksenään, että heidän olisi helpompi kehottaa ihmisiä sytyttämään pyhäinpäivänä kynttilä tuntemilleen ja tuntemattomille vainajille muualle haudattujen muistomerkillä. Sellainen löytyy yhä useammalta hautausmaalta.
   – Muhoksella muistomerkillä palaa satoja ellei tuhansia kynttilöitä, Kukkohovi ihastelee.

Kynttilätön hauta ei
kerro vielä unohtamisesta

Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi kuvaa kynttilän sytyttämistä naapurin haudalle kauniina eleenä. Silti kirkkohallituksen viesti herättää hänessäkin ristiriitaisia ajatuksia.
   Vuontisjärvi varoisi ainakin päättelemästä kovin herkästi, mikä hauta on pimeä ja ehkä jopa unohdettu.  Hän uskoo, että jokaisella läheisensä menettäneellä on omat tapansa muistaa vainajaa.
   – Jos haudalla ei pala kynttilä, se ei välttämättä tarkoita, että vainajaa ei muistaisi kukaan. Kukkien tuominen ja kynttilöiden sytytys ovat vain yksi tapa ajatella tärkeää, poisnukkunutta ihmistä.
   Uutiskirjeen kommentti innostaa Vuontisjärveä pohtimaan, mitä kynttilöiden sytytys ”valoksi naapurille” voisi tarkoittaa ennemminkin elävien keskuudessa.
   – Voisiko kehotus ollakin hoksautusta siihen, että veisimme täällä ajassa aiempaa useammin valoa toisillemme esimerkiksi pistäytymällä kylässä yksin asuvan luona? hän kyselee.
   Tapulin mukaan monella paikkakunnalla voi Vapaaehtoistyö.fi-palvelun kautta pyytää vapaaehtoisia sytyttämään kynttilän omaisensa haudalle. Oulun seurakunnissa tällaista vapaaehtoistoimintaa ei ole toistaiseksi järjestetty.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 34/2015