Hyvä on pahaa vahvempi

17.11.15

Terroristit iskivät Pariisissa. Jälleen kerran on pitänyt miettiä, mikä ajaa ihmisen tällaisiin hirmutekoihin.
Maailmassa riittää valtioita ja kansoja, joiden elämää on varjostanut vuosia jatkunut sota ja väkivalta. Siellä pelot, epäluulot, epäoikeuden-mukaisuuden kokemukset, katkeruus, viha ja kosto luovat otollisen kasvupohjan ääriliikkeille.
   Poliittiset, kulttuuriset ja uskonnolliset vastakkainasettelut valjastetaan viholliskuvan käyttövoimaksi. Kohteet valitaan sodankäynnin säännöistä piittaamatta.
   Väkivallan pysäyttäminen väkivallalla on huono vaihtoehto. Siksi valtioiden johtomiesten tulisi keskittää kaikki voimansa rauhan saamiseen.
   Aseiden kalistelun sijasta voimavaroja tulisi suunnata taisteluun muita kipeitä ongelmia vastaan. Ensi perjantaina vietettävänä lapsen oikeuksien päivänä tulee kuluneeksi jo 26 vuotta YK:n lapsia koskevan ihmisoikeussopimuksen synnystä.
   Vaikka lähes kaikki valtiot ovat allekirjoittaneet sopimuksen, liian monen lapsen osalta jäädään kauaksi sitoumukseen kirjatuista tavoitteista. On lapsisotilaita, ihmiskaupalla eri tavoin alistettuja lapsia ja on lapsityövoimaa.
   Omassa maassammekin tapahtuu järkyttävää lasten kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä.
Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan meissä kaikissa on pimeä puoli: synti asuu meissä. Mutta paha on voitettavissa. Raamatussa kannustetaan: ”Voita sinä paha hyvällä”.
   Meillä on avustuskanavia, joiden välityksellä voimme kohentaa eri puolilla maailmaa niin lasten kuin aikuisten elinoloja. Omalla käyttäytymisellämme voimme vahvistaa ilmapiiriä, jossa kunnioitetaan toista ihmistä. Häntäkin, joka tulee vieraasta kulttuurista – ajattelee ja uskoo toisin kuin minä.
   Kristillinen uskomme luo toivoa. Siksi häikäilemätön, raainkaan paha ei saa tehdä meistä kyynisiä. Hyvä on pahaa vahvempi voima.

HANNU OJALEHTO