Hyvää – Heikki Mustakallio

11.11.15

Oma koti. Miten mukavaa onkaan palata omaan kotiin töiden tai opiskelupäivän jälkeen! Omassa kodissa saa olla juuri niin kuin itse haluaa, ei tarvitse miellyttää tai miettiä ketään toista. Sitten on taas mukavampi lähteä ihmisten ilmoille.
   Aina kotiin palaaminen ei ole ollut helppoa, joskus oikeastaan en edes halunnut mennä sinne. Silloin oli aika miettiä, mikä elämässä on tärkeää. Pakenenko itseäni kiireisiin ja tehtäviin? Koti on ylellisyyttä, jota kaikilla ei ole. Minulla on ja nautin siitä.

Kristinusko. Kristinuskosta liikkuu niin paljon erilaisia käsityksiä kuin on ihmisiäkin. Kristinuskosta kuulee minun ikäisten keskuudessa harvoin mitään hyvää. Sillä onkin helppo selittää lyhyesti ja ytimekkäästi maailman monet vaikeudet ja pahat asiat.
   Syy-seuraussuhteita on tietysti hieman rohkea vetää, sillä en ole historioitsija, mutta eikö moni hieno asia, kuten naisten äänioikeus tai uskonnonvapaus ole lähtöisin juuri kristillisen kulttuurin piiriin kuuluvista maista?
   Positiivinen uskonnonvapaus tarjoaa ihmiselle aidon mahdollisuuden valita uskontonsa. Maltillinen ja erilaisuutta aidosti hyväksyvä Suomen evankelisluterilainen kirkko on kristinuskon piirissä parasta mitä tiedän ja iloitsen, että voin jäsenyydelläni olla osa sitä.

Isän- ja äidinmaa. Suomessa olemme saaneet jo 70 vuotta elää ilman sotaa. Meillä on myös raikasta ilmaa, puhdasta vettä ja elintilaa. Eikö siinä ole hyvät lähtökohdat rakentaa kestävää elämää?
   Suomi on hyvä maa asua, vaikka yhteisöllisyys ei olekaan niin vahvaa kuin joissain toisissa kulttuureissa ja positiivinen suhtautuminen vieraaseen ihmiseen ei ole yhtä ylitsevuotavaa kuin vaikkapa  Yhdysvalloissa. Näihin asioihin voimme itse kuitenkin vaikuttaa. Ehkäpä suomalaisesta saa sitten   pitkäaikaisen ja rehellisen ystävän?
   Jo tällä hetkellä Suomi on demokraattinen, erilaisuutta aidosti hyväksyvä ja ihmisen omaa päätäntävaltaa kunnioittava maa. Tämä ei poista sitä tosiasiaa, ettemmekö voisi tehdä siitä vieläkin paremman.

Heikki Mustakallio
musiikkikasvatuksen opiskelija

Kommentoi Heikin 3 Hyvän listaa täällä