Hyvää – Johanna Rissanen

17.11.15

Minulle jäi peruskoulusta kuvistrauma. En osaa nimetä yksittäistä hetkeä tai opettajaa, joka olisi saanut minut pitämään itseäni kuvataiteellisesti lahjattomana, mutta pystyn vieläkin muistamaan häpeällisen tunteen: minä en osaa piirtää.
   Lukion jälkeen en ole osallistunut edes Pictionaryyn.
   Tänä syksynä ostin hyvät puukynät ja hassun värityskirjan, joita löytyy tällä hetkellä joka kaupan kassalta. Aikuisten väritysharrastus saattaa jäädä samanlaiseksi yhden vuoden hitiksi, mutta minulle tuli rauhallinen olo värittäessäni.
   Jokainen saa laulaa ja jokainen saa piirtää, jos niin haluaa. Esteet pienten tai suurten asioiden yrittämiseen ovat usein omassa päässä: miksi minun pitäisi olla paras tai edes hyvä luodakseni tai kokeillakseni uutta?

Uskonnon oppikirjan
kakkosluokan kirjassa oli kuva, jossa lapset hyppivät levitettävän leikkivarjon alla. Kuvatekstissä kerrottiin anteeksisaamisen tuntuvan siltä kuin pomppisi ilosta.
   Pidin lapsena pitkään tuota tunnetta esikuvanani.
   Elämässä on valitettavasti tilanteita, joissa loukkaa tai tulee loukatuksi erityisen syvästi.  Anteeksiantaminen ja -saaminen voivat olla pitkiä prosesseja, joissa tärkeintä on halu antaa anteeksi.
   Joskus etapeista viimeinen – ja vielä vaikein – on anteeksiantaminen itselle.
   ”On rankkaa olla yksin kaunis”, tapaa ystäväni sanoa. Täällä ei ole ketään, joka ei joskus joutuisi sekä pyytämään että antamaan anteeksi.

Loppukesästä uutisoitiin, kuinka Kuuba ja Yhdysvallat ovat aloittaneet diplomaattisten suhteidensa palauttamisen jäisten vuosikymmenten jälkeen.
   Kirkon Ulkomaanapu tiedotti vastikään Pohjois-Kenian Isiolon ja Samburin maakunnissa keskenään sotineiden heimojen väkivaltaisuuksien päättymisestä. Erimielisyydet olivat vieneet kymmeniltä ihmisiltä hengen.
   Tällaiset uutiset antavat toivoa siitä, että ihmisten aiheuttamat, pitkään jatkuneet konfliktit, voivat lopulta päättyä.
   Rauhan saapuminen tuo aina ihmisille toivon paremmasta. Toivo on pohja monen ihmisen ainutkertaisessa maailmassa ja kokemuksissa, jotka voisivat yhtä hyvin olla minun.
   Tai sinun.