”Ihmeitä tapahtuu kun usko on kova”

25.11.15

Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä jouluna rauhantyön hyväksi

Pakolaisvirrat ja maahanmuutto ovat ajankohtaisia keskustelunaiheita myös Etelä-Afrikassa – maassa, jossa apartheidin ajan haavatkin ovat vielä auki. Viime keväänä muukalaisviha yltyi väkivaltaisiksi iskuiksi siirtolaisia vastaan.
   Mutta on myös niitä, jotka haluavat auttaa. Andrew Wartnaby otti maatilalleen yli 150 pakolaista.
   – Ajattelin lapsia. Lasten paras oli motiivini, hän selittää tekonsa syitä.
   Andrew ja hänen vaimonsa Rae toivottivat tervetulleiksi 158 Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan kansalaista, joilla ei ollut paikkaa mihin mennä. Oman maansa väkivaltaa paenneet ihmiset päätyivät Etelä-Afrikkaan hallituksen pystyttämälle väliaikaiselle pakolaisleirille.
   Kun leiri suljettiin, kaupungin sosiaalitoimi otti huostaan pakolaisten 64 lasta. Lapset palautettiin perheilleen, kun uusi asuinpaikka löytyi.

Kokemuksista on hyvä
päästä puhumaan

Tällä hetkellä tilalla asuu vielä 70 aikuista lapsineen. Heille maanviljelijän sydämellisyys oli elämän ja kuoleman kysymys. Wartnabyt eivät aio hylätä yhtään ihmistä – he jatkavat näin, kunnes ratkaisut kullekin perheelle löytyvät.
   Wartnabyt ovat saaneet apua muun muassa KwaZulu Natalin läänin kristilliseltä neuvostolta, jolla on laajat verkostot ja tiiviit suhteet alueen kirkkoihin.
   – Saamme konkreettista apua: peittoja, vaatteita ja ruokaa. Täällä käy seurakuntien työntekijöitä, jotka antavat aikaansa pakolaisille: monille on tärkeää päästä puhumaan kokemistaan asioista, purkautua, Andrew Wartnaby kertoo.
   Moni pakolainen haluaa lähteä Etelä-Afrikasta, väkivalta pelottaa. Paluu omaan kotimaahan on kuitenkin vaikeaa tai mahdotonta.
   – Kun usko on ollut kova, ihmeitä tapahtuu, Warnaby sanoo vakavana.
Wartnabyiden maatilan nimi on osuvasti Hope farm, Toivon tila.

Kirkolla luottamusta
sovinnon tekijänä

Suomen Lähetysseura on tehnyt yhteistyötä kristillisen neuvoston, KZNCC:n kanssa pitkään. Yhteistyössä on alusta saakka ollut tärkeää rauhan ja sovinnon työ.
   Aina tämän vuoden alkuun asti Lähetysseuran työn keskiössä olivat valkoisten ja mustien väliset maakysymykset ja apartheidin jälkeensä jättämät ongelmat. Keväällä kriisiksi paisunut muukalaisviha muualta Afrikasta tulleita kohtaan muutti KZNCC:n työtä.
   Lähetysseuran tuella kirkkojen neuvosto palkkasi työntekijän muukalaisvihamielisyyden vastaiseen työhön. Kirkko tarjoaa Etelä-Afrikassa hyvän alustan sovintotyölle. Se on eri osapuolten silmissä luotettava, neutraali taho.
   KZNCC tukee sovinnon tekoa muun muassa maanomistajien ja maattomien maatyöläisten välillä sekä kodeistaan häädettyjen ja häätäjien välillä.

Joululauluilla
tuki rauhantyölle

Tänä vuonna Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien aiheena on rauha ja sovinto.
   – Teema on mitä ajankohtaisin. Jos ratkaisuja konflikteihin ei löydy, maailman pakolaisvirroille ei näy loppua. Rauhan puolesta rukoileminen on kirkon jatkuva tehtävä, sanoo Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.
   Lähetysseura toimii useissa maissa, joissa sota, etnisten tai uskonnollisten ryhmien väliset jännitteet tai piittaamattomuus ihmisoikeuksista vaikuttavat ihmisten elämään.
   – Emme voi vain katsoa ihmisten kärsimystä sivusta ja käynnistää työtä vasta konfliktien ratkettua.
   – Työmme on kumppanien rinnalla kulkemista myös vaikeina aikoina. Meidän tehtävämme on vahvistaa heitä ja antaa heille toivoa näyttämällä, että he eivät ole yksin, Rintakoski toteaa.

PAULA LAAJALAHTI
SAARA KALALUKA