Syysapatia saattaa kolkutella ovella

Itsensä palkitseminen tuo voimia syyspimeään

4.11.15

Psykologi Risto Siivola toivoo työelämältä ymmärrystä sille, että syksyn pimeys voi aiheuttaa monelle arkea häiritseviä väsymysoireita  

Mistä voimia syksyn pimeyteen? Aihetta pohdittiin viime viikolla Tuiran seurakunnassa psykoterapeutti Riitta Launimaan ja psykologi Risto Siivolan johdolla.
   Yleisön joukosta kerrottiin, mistä tietää syksyn saapuneen.
   Mieli on haikea, sanoi yksi. Toista väsytti ja kolmas kuvaili ilmassa olevan kuoleman ja lopullisuuden tuntua.
   Vaikka syksyn pimeys rasittaa, oma asenne auttaa usein pitkälle. Huonolla asenteella tilanne on kehnompi.
   – Valittaa voi vaikka siitä, että sataa, on pimeää eikä jaksa. Jos voimia on vähän, ne voisi käyttää säästeliäästi ja keskittyä niihin asioihin, joista saa iloa, Riitta Launimaa sanoo.
   – Olisiko helpompi vain hyväksyä syksy ja pohtia, millä tavoin pimeästä ajasta voisi nauttia?
   – Joku yleisöstä kertoi menevänsä syksyllä sisäänpäin ja hiljenevänsä sillä tavoin. On ehkä tarkoitettukin, että syksy on aikaa, jolloin olemme enemmän itsemme kanssa.

Ulos lenkille
ja kahvitreffeille

Riitta Launimaan mukaan syksy tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi harrastukset, lukeminen, käsityöt, kynttilöiden polttaminen, leipominen ja ajan viettäminen ystävien kanssa. Luonnossa liikkuminen ei maksa mitään.
   Joskus kannattaa antaa itselleen palkinto, joka vie vaikkapa kävelemään. Esimerkiksi kahvitreffeille voi Launimaan mukaan kävellä tapaamaan ystävää ja puolukkareissulla kerätä marjoja.
    Syysväsymyksestä kärsivän olisi hyvä asettaa jokaiselle päivälle kiva tavoite. Väsyttävän työpäivän päätteeksi voi mennä elokuviin.
   Launimaan mukaan syksyä kannattaa elää hetki kerrallaan eikä miettiä tulevia murheita.

Irtautumista
voi opetella

Risto Siivolan mukaan ympärillämme on paljon kauniita ja ihmeellisiä asioita, kuten tähdet ja revontulet. Silmät on pidettävä auki, sillä läheltä löytyy aina jotain mielenkiintoista.
   Launimaa kertoo ihmisestä, jolla on murheita. Onnekseen hän pääsi etelään rantalomalle. Sieltä käsin Suomi ja työpaikka olivat kaukana.
   – Lomalaisesta tuntui paljon paremmalta. Samalla tavalla voi katsoa tähtitaivasta ja etäännyttää omia huolia, Launimaa toteaa.
   Hän uskoo, että tällaisen etäännyttämisen tekniikan voi opetella.

Mitä kivaa
olisi tulossa?

Risto Siivolan mukaan syksystä kärsivä voi lähteä mielikuvitusmatkalle, sillä ihmiselle on hyväksi odottaa jotain. Lapsetkin odottavat aina joulua tai kevättä. Monesti myös mietitään, mitä tehtäisiin kesällä.
   – Matka on hyvä olla olemassa edes ajatuksissa, Siivola uskoo.
   Osa ihmisistä jaksaa syksyn pimeyttä paremmin kuin toiset muun muassa perintötekijöistä johtuen. Ihminen saattaa väsyä täysin, vaikka kuinka yrittäisi sopeutua tilanteeseen.
   Risto Siivola soisi, että syksyn pimeydestä kärsiviä ei syyllistettäisi. Heille pitäisi antaa lupa väsyä.
   Työelämässä ei useinkaan näytetä tuntevan ihmisen psyyken lainalaisuuksia tai sitten niistä ei välitetä.
   – Työnantajilta vaadittaisiin vähän ymmärtämystä. Aina ei voi vaatia täyttä työtehoa.
   – Tällaisten asioiden pitäisi kuulua perustuntemukseen, Siivola huomauttaa.

PEKKA HELIN