Kohellus ei sovi papille

25.11.15

Tuposlainen sähköasentaja, harrastajanäyttelijä Jani Matinaho on marraskuun alkupuolelta saakka ryhtynyt kaksi kertaa viikossa avioliittoneuvojaksi, papiksi, josta tulee ujoutensa vuoksi loputtomien ihmissuhdesotkujen onneton sankari. 
   Kempeleläisessä Nuu-teatterissa näyttelevälle Matinaholle papin rooli Mies, joka ei osannut sanoa ei -esityksessä on mieluinen, vaikka hän toivoisi tosielämässä kirkonmiehiltä vähemmän kohellusta kuin roolihahmoltaan Aimo Niemeltä.
   – Hyvää Aimossa on hänen empaattisuutensa. Hän tahtoo kuunnella ja on hyvätahtoinen. Sitä ominaisuutta on hyvä olla myös oikeassa papissa.
   Jani Matinaho on näytellyt lapsuudesta saakka. Hän muistaa esiintyneensä koululaisena muun muassa hölmöläistarinoissa. Kavereiden kesken imitoitiin Pulttibois-sketsisarjan hahmoja.
   – Olin innokkaasti mukana teatterihommissa kunnes se jäi ammattikoulussa ja työvuosien alkaessa.
   Viitisen vuotta sitten Jani Matinaho palasi lavoille. Myös silloin hänelle tarjottiin papin roolia ja se kelpasi.
   – Olen rauhallinen ja siksi minulle sovitetaan varmaan papin osaa. Toki olen muitakin hahmoja näytellyt.
   Kuvitteelliseen Aimo Niemen persoonaan Matinaho voi samaistua siltä kohdin, että myös näyttelijän itsensä on vaikea sanoa ei.
   – Herkästi lipsahtaa kyllä, vaikka pitäisi sanoa ei, hän tunnustaa.
    Matinaho esittää 19. joulukuuta viimeisen kerran Aimo Niemeä, mutta hän aprikoi hymyssä suin, jääkö roolisuorituksesta päälle tavallista tarkempi silmä sille, millaisia ne papit oikeasti ovat.

RIITTA HIRVONEN