Kolehdin saa kerätä myös sähköisesti

11.11.15

Kirkkohallituksen mukaan kolehtia on mahdollista kerätä perinteisten keinojen rinnalla myös sähköisillä välineillä, esimerkiksi maksupäätteellä.
   – Maksupäätelaitetta on jo käytetty Kouvolan seurakuntayhtymässä ja Suomen Lähetysseuran toimesta Helsingissä. Se on todistettavasti toimiva ratkaisu kerätä kolehti sähköisellä välineellä, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander sanoo.
   Perander kertoo, että sähköistä keräämistä ei rajoiteta tietyllä laitteella tehtäväksi.
   Sähköisen välineen tärkein vaatimus on se, että sillä kerätty kolehti voidaan jälkeenpäin todentaa tapahtuneen tietyssä tilaisuudessa ja tiettynä aikana.
   – Rahankeräyslain vaatimus tämän suhteen on ehdoton.

Lahjoitettu summa
ei näy ulkopuolisille

Kolehtia voi kerätä välittömästi ennen ja jälkeen tilaisuuden, mutta keräyslaite voi olla käytössä myös tilaisuuden aikana.
   Kirkkohallituksen mukaan keräyslaitteella tulee olla hoitaja, joka valvoo lahjoitustapahtumaa. Seurakunnan on huolehdittava siitä, että lahjoituksen voi tehdä yksityisesti siten, että lahjoitettu summa ei näy ulkopuolisille.
   Peranderin mukaan keräyslaite voidaan laittaa kirkkotilaan tai sen läheisyyteen, kuten eteiseen.
   Perander korostaa, että pontimena uudistuksessa ei ollut kolehtituottojen kasvattaminen vaan lähinnä se, että käteisen määrä vähenee ja erilaisten maksukorttien määrä kasvaa.
   – Käteinen halutaan säilyttää edelleen pääasiallisena tapana kerätä kolehti. Mitään keskusteluja siitä, että käteisenä kerätystä kolehdista oltaisiin luopumassa, ei ole olemassa.

Oulussa ei vielä
suunnitelmissa

Oulun seurakuntayhtymän talousjohtajan Arja Ahosen mukaan Oulun seurakunnissa ei ole suunnitteilla aloittaa sähköistä keräämistä jumalanpalveluksissa ainakaan lähitulevaisuudessa.
   Ahonen myöntää, että erityisesti nuoremmille maksupäätteen käyttäminen olisi luontevaa.
   – Vaikka sähköisestä keräämisestä koituisi jonkin verran kuluja, tulevaisuudessa säästöjä tulisi mahdollisesti rahakuljetuksista. Työaikaakin säästyisi ja manuaaliset kirjaukset vähenisivät.
   Ahonen arvioi, että uusi käytäntö voisi lisätä kolehtien tuottoja.
   – Käteistä ei aina huomata ottaa mukaan.

PEKKA HELIN