Lyömisen voi lopettaa

4.11.15

Kati Kaarlejärvi vetää Oulussa Via Vis -työtä, jossa autetaan väkivaltaisia, alle 40-vuotiaita miehiä ja naisia

Vuolle Setlementin toimintaan kuuluva Via Vis -työ auttaa väkivaltaisia nuoria aikuisia, joilla voi olla taustallaan esimerkiksi pahoinpitelyitä, ryöstöjä, henkirikos tai niiden yrityksiä.
  Asiakkaita ohjataan kohti väkivallatonta elämäntapaa henkilökohtaisen auttamisen avulla.
   Viihtyisät toimitilat sijaitsevat Kaarretiellä Tuirassa, jossa projektipäällikkö Kati Kaarlejärven lisäksi työskentelevät projektityöntekijät Pasi Malinen ja Pontus Hällfors.
   Väkivaltaisesti oirehtiva voi hakeutua Via Visin toimintaan oma-aloitteisesti tai läheisten suosituksesta jo ennaltaehkäisevästi. Lähetteitä ei tarvita ja toiminta on maksutonta.
   Monilla asiakkailla on takanaan vakavaa kodin ulkopuolista väkivaltaa, syytteitä tai tuomioita. Suurin osa tulee Via Visin toimintaan poliisin, vankilaviranomaisten tai nuorisotoimen ohjaamina.
   Auttamistyö voi alkaa jo vankilassa, mikä tukee vapauteen pääsyä.

Pitää lainata
toiselle toivoa

Kati Kaarlejärvi on omistautunut kriminaali- ja auttamistyölle. Hänellä on 15 vuoden ura rikosseuraamusalalla eri tehtävissä.
   – Yhteiskunnassa pitää hyväksyä myös epäonnistumiset. Useimmat väkivaltataustaisetkin haluavat muuttaa elämäntapaansa, hän kertoo Via Vis -työskentelyn lähtökohdan.
   Pasi Malisen mukaan auttamistyö sytyttää motivaatiota kohti muutosta. Pienistäkin aluista voi seurata isoja onnistumisia.
   – Monesti asiakkaat ovat kohdanneet epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä pienestä pitäen. Luottamus omaan itseen on hukassa. Me olemme varakavereina, varaäitinä tai -isänä tsemppaamassa pahimman yli. Valamme toivoa paremmasta, Via Vis:n työntekijät sanovat.
   Rikoskierteen katkaisu lisää sekä tekijän että uhrien elämänlaatua. Kaarlejärven ja Malisen motto on, että ”pitää lainata toiselle toivoa, kun se häneltä itseltään on hukassa”.
   Yhteydenpito asiakkaiden kanssa voi jatkua pitkään muun muassa Facebookin kautta, josta löytyvät niin Via Vis -väkivaltatyön sivut kuin henkilöstönkin työprofiilit.

Varhainen
aloitus on tärkeää

Kaarlejärvi toivoo, että väkivaltaisesti oirehtiva tulee mahdollisimman varhain juttusille. Myös Via Vis -henkilöstö voi tulla tapaamaan ongelmaista sovittuun paikkaan, vaikka oppilaitokseen.
   – Meille voi soittaa koska vain ja aina voi tulla tutustumaan työhömme. Keittelemme kahvit ja mietimme, mille aletaan. Se ei sido vielä mihinkään, Kaarlejärvi kertoo.
   Pasi Malinen on yhteisöpedagogi ja psykoterapeutti, Kaarlejärvi sosionomi ja sosiaalialan opettaja. Toisinaan keskusteluun osallistuu myös kolmas työntekijä, tällä hetkellä Vuolle Setlementin sovittelutyöstä lainattu Pontus Hällfors.
   Liikunta ja toimintaterapia tukevat hoidollisia keskusteluja.
   – Ammatillinen ja sukupuolten erilaisuus rikastuttavat asiakaskeskustelua.

SAKARI SARKIMAA

Kommentoi ja anna palautetta täällä

Yhteistyötä myös seurakunnan kanssa

Via Vis on vapaasti käännettyä latinaa, joka tarkoittaa väkivallan tietä. Via Vis -työssä asiakas itse määrittelee omat tavoitteensa työskentelylle, jonka aikana pyritään vahvistamaan ihmisen positiivisia elämänhallintakeinoja.
   Hankkeen työntekijät tekevät yhteistyötä viranomaisten, sisäministeriön sekä muiden järjestöjen ja seurakunnan kanssa.
   Kaarlejärven yksi tärkeä yhteistyökumppani on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi.
   – Olen mukana monissa yhteistyöryhmissä Via Vis -henkilöstön kanssa. Yhteistyö on toimivaa ja merkityksellistä, Järvi iloitsee.
   Via Vis -työ on syntynyt HelsinkiMission Aggredi-väkivaltatyön siivittämänä.
   Työskentelystä löytyy lisää tietoa VuolleOulun internetsivuilta. Sinne voi jättää halutessaan muun muassa yhteydenottopyynnön.