Merkityksellistä liikkumista

4.11.15

Suojelupoliisi on arvioinut, että Suomesta olisi lähtenyt Syyriaan ja Irakiin taistelijoiksi noin 60 henkilöä. Viime viikolla Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen arvioi hätkähdyttävästi, että todellinen luku voi olla jopa kaksinkertainen.  
   Pentikäinen totesi Ylen haastattelussa, että suurin osa lähtijöistä on kurdi- tai somalitaustaisia, mutta taistelijoiksi on lähdetty hyvin erilaisista taustoista.
   Kirkon Ulkomaanapu on avannut vastikään kampanjan, joka keskittyy väkivaltaisen radikalisaation vastaiseen työhön sekä ulkomailla että Suomessa.
   Radikalisaation ennaltaehkäisy vaatii puuttumista ilmiön taustalla vaikuttaviin syihin: kouluttamattomuuteen, toimeentulomahdollisuuksien vähyyteen sekä syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemukseen.
   Tehdäänkö paikallisseurakunnissa työtä, joka tavoittaisi radikalisoitumisvaarassa olevia nuoria?
   Kirkko panostaa vuosittain yli 330 miljoonaa euroa lapsi- ja nuorisotyöhön. Kasvatustyötä tekee yli 4000 ammattilaisia.
   Monissa seurakunnissa satsataan liikuntaan, kun pyritään tavoittamaan syrjäytymisuhan alla olevia nuoria. Se on hienoa, sillä lasten urheiluharrastus on kallistunut merkittävästi viime vuosina.
   Kirkossa hinta ei tule esteeksi liikkumiselle.
   Tällä viikolla Jyväskylässä kokoontuvat kirkon erityisnuorisotyöntekijät. Neuvottelupäivien yksi teema on juuri ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö liikunnan avulla. Myös nuorten työpajat ovat esittelyssä.
   Nuorten henkilökohtainen tavoittaminen eri keinoin on kallisarvoista. Siksi hirvittää kuulla nuorisotyöntekijöiden huomioita siitä, että heidän työaikaansa menee yhä enemmän tietokoneen äärellä istumiseen. Tästä pitävät paljolti huolta kirkon omat hallintokäytännöt.
   Tällaiselle on tehtävä loppu nopeasti.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 12/2015